Yaşar ANTER/ BODRUM,(Muğla),() - BODRUM'un Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine yapılmak istenen, ancak açılan davalar sonrası durdurulan rüzgar enerjisi santrallerinden (RES) sonra şimdi de Güvercinlik Mahallesi sırtlarına yapılmak istenen 13 türbinli RES'in durdurulması ve iptali için dava açılacağı belirtildi. 
Bodrum'un Akyarlar ve Yalıkavak mahallerine Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan RES'lerin yapımı, sivil toplum kuruluşlarının eylemleri sonrasında Haziran ayı başında durduruldu. Bunların ardından bu kez de Güvercinlik, Kumköy, Yalı ve Çamköy mahallerine 13 RES türbininin kurulmak istenmesi çevrecilerin ve köylülerin tepkisini çekti. 13 türbinin yerleşim yerlerine yakın olan; İzin Tepe, Moralıncı Tepe, Sivri Tepe, Ardıç Tepe, Yılanlı Tepe, Küçüktırman Tepe, Düz Tepe, Denizgören Tepe ve Kocasarnıç Tepe mevkilerinde yapılacağını belirtildi. STK'lar, türbinlerin kurulacağı yerlerin muhtarları ve köylülerin katılımıyla ilçede toplantı düzenlendi. Avukat Remzi Kazmaz, Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan RES'lerin yaşam ve yerleşim alanlarına çok yakın olması nedeniyle sadece doğanın değil insan yaşamının da tehlikede olduğunu belirterek projenin sakıncalı olduğunu söyleyip bilgi verdi.
DAVA AÇILDI
RES'ler için ÇED toplantısının yapılmadığını söyleyen Remzi Kazmaz, "Yaklaşık 10 milyon metrekarelik alana kurulacak olan RES'in insanlar üzerindeki olumsuz etkileri ortaya çıkmadan buna müdahale etmek için halkı bilgilendirdik. Halkı bu konuda Yalıkavak ve Akyarlar'da olduğu gibi çok tepkili. İnsanların bilgilendirilmeden, haberi olmadan, onların iradesine rağmen yapılan bu faaliyetler zaten hukuksuz. ÇED yönetmeliğine göre köy ve mahallelerde yapılması gereken toplantılar yapılmadı. Bu toplantıları bizlerden önce ÇED'i alanlar yapmalı halkı bilgilendirilmeliydi. RES'lere karşı değiliz. Tıpkı Karadeniz halkının HES'lere karşı olmadığı gibi. Ama hep inadına halka rağmen; bir şeyler yapılıyor. Yapılanların hepsi hukuksuz. Pazartesi günü Muğla İdare Mahkemesi'ne yüzlerce insan ile müracaat yapıp buradaki RES'lerin bir an önce iptal edilip uygun yerlerde yapılması isteyeceğiz. Yetkililere son kez sesleniyorum: Bodrum turizm kenti. Bu ilçede 1.4 milyon Euro turizm geliri elde edilmektedir. Burada kuracağınız RES'ler sadece iki tane tatil köyünün elektriğini karşılayacak olmasına rağmen neden 10 milyon metrekarelik bir alanı kamulaştırdığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu nedenle bırakın Bodrum turizmle iştigal etsin turizmle geçine insanların ekmeği ile oynamayın. Bunu bile bile yapıyorsanız bu işin altında mutlaka başka şeyler vardır" dedi.
Kumköy Mahalle Muhtarı Ergün Taş, Çamlık Mahalle Muhtarı Mehmet Kahraman ve Yalı Mahalle Muhtarı Halil Köse'den vekalet aldığını belirten Avukat Kazmaz, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtıklarını söyledi.
BİLGİLENDİRMEDİLER, GÖRÜŞLERİMİZİ ALMADILAR 
Güvercinlik köyü sakinlerinden Doğan Şafak, "Çam ormanlarıyla kaplı cennet mahallemize RES kurulacağını internetten duyduk şok olduk. Köylüleri vatandaşları hiçe sayarak tepemize RES dikmeye çalışanlara hukuk açısından tepkimiz sert olacak. Madem böyle bir tesis kurulacaktı ÇED aşamasında niye gelip bilgilendirmediler, görüşlerimizi almadılar. Almadılar gelmediler çünkü karşı çıkacağımızı biliyorlardı. Burada doğduk büyüdük, doğamızın aynı şekilde kalmasını ve katledilmesini tepemizde dev değirmenlerin dönmesini istemiyoruz, RES'e değil tepemize kuracakları yere karşıyız" dedi.
ZARARLARI VURGULANDI
Çamlık köyünde yaşayan grafik tasarımcısı Ayhan Eyikoçak adlı kadın ise "RES'lerin kurulacağı alan tamamen ormanlık alan. Ve ormanlık alanlara kesinlikle RES kurulmamasını Prof. Dr. Doğan Kantarcı, bilimsel olarak izah eden açıklamalar yapmıştı. Burada hem doğa, tabiat hem de insan sağlığı zarar görecek. Ayrıca bölgede Kantarcı raporunda arılar, yarasalar ve hatta kırlangıçların yok olduğunu belirtti. Doğa, insan, hayvan ve ekolojik dengeyi olumsuzluk etkileyecek projenin halka rağmen faaliyete geçmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI