Türk kara sularında özellikle midye dolma satışı nedeniyle usulsüz yapılan midye avcılığından sonra, bu kez de tehlike çanları akivades için çalmaya başladı. Avlanması yasak olduğu için tam olarak bir satış fiyatı bulunmasa da el altından Türkiye'de kilosu yaklaşık 30 TL'ye alıcı bulurken, Avrupa ülkelerinde 4-6 kat daha fazla fiyatla pazar bulan akivades, Kaçak avlananların son yıllardaki gözdesi oldu. Türkiye'de çok fazla tüketilmemekle beraber, yurt dışında İtalya'da, Fransa'da, İspanya'da ve Yunanistan mutfaklarında yoğun olarak kullanılan dondurulmuş ürün, taze ve konserve ürün olarak satışa sunulan akivadesler İzmir Körfezi'ndeki bazı noktalardan kaçak olarak çıkarılıyor. Daha yüksek bir ekonomik değere sahip olduğu için Yunanistan ve İtalya gibi Avrupa ülkelerine yasa dışı yollarla kaçırılıyor. Ancak akivadeslerin, sevkiyatında önemli bir güzergah olan Çanakkale'yi geçmesi hiç de kolay olmuyor.

Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekiplerinin, Jandarma ve emniyet güçleri ile birlikte kent merkezi ile ilçelerinde yaptıkları kontrollerle, akivades kaçakçılarına göz açtırmıyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri, yılın ilk 9 ayında, Ege ve Marmara denizlerinde 2000 yılından itibaren avcılığı yasak olan yaklaşık 10 ton akivadese el koydu. Canlı kum midyeleri, Çanakkale ile Kepez İskelesi'nde Çanakkale Boğazı'na dökülerek yaşam alanlarına iade edildi.

Ekipler, yasak su ürünlerinin nakliyesini gerçekleştiren 17 kişiye ise toplam 23 bin 100 TL idari para cezası kesti. Yasak avcılığın tekrarlanmaması için bu kişilere gerekli uyarılarda bulunan ekipler, denetimlerin haftanın 7 günü 24 saat aralıksız sürdüğünü belirtti. Yasa dışı su ürünleri avcılık faaliyetlerinin önlenmesi amacıyla Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi Müdürlüğü koordinasyonunda, jandarma ve emniyet güçleri ile eş zamanlı çapraz denetimlere devam ediliyor. Geceleri yol, liman ve balıkçı barınağı kontrolleri yapan ekipler, gündüzleri kent merkezi ve ilçelerinde su ürünleri kontrol ve denetimlerini sürdürüyor.