Nermin UÇTU/ MANİSA,() - MANİSA'da, bağ yaprağı toplamaya giderken kazada ölen 15 tarım işçisinin yakınlarına, özel bir terapi tekniği olan, kişiyi travmatik yaşananlar ve kötü anıların etkisinden kurtarmayı amaçlayan EMDR tekniği ile psikolojik destek verildi. Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, başarılı olan bu yöntemin, Soma faciasında ölen 301 maden işçinin yakınlarına da uygulanması kararlaştırıldı.
Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, geçen 6 Temmuz'da Gölmarmara'daki kazada ölen 15 tarım işçisinin Salihli'nin Çökelek Mahallesi'nde yaşayan ailelerine özel bir teknikle terapi uygulandığını açıkladı. Prof. Dr. Ümran Korkmazlar önderliğinde İstanbul'dan gelen EMDR Derneği psikologları, üç ay boyunca bu özel tekniği uyguladı. Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve tekrar işleme ismiyle bilinen EMDR tekniğinin olumlu sonuçlar doğurduğunu kaydeden Murat Konan şunları söyledi:
"İstanbul'dan gelen bir ekibimiz var. EMDR diye bir teknikle kazazede ailelere psikolojik destek veriyoruz. Bu tekniğin travma sahibi kişilerin normal hayata dönüşlerinde ciddi katkı sunduğu biliniyor. Bir insanı dinlemek bile destektir. Biz de psikolojik destek veriyoruz ama, bu ekibin verdiği destek daha spesifik ve daha kişisel. Şimdi biz bu tekniği Çökelek'te uyguladık ve iyi sonuçlar elde ettik. Kazada hayatını kaybeden 15 tarım işçisinin 22 çocuğuna EMDR terapisi uygulandı. Bu çalışmaların ardından insanlardaki travmanın azaldığıyla ilgili rapor var elimizde. Mesela kişi zaman zaman korkarak uyanıyordu ya da sık sık ağlama krizlerine giriyordu. Bize gelen raporda bu durumların azaldığı belirtiliyor. Çökelek'te bu sonuçlar 3 ayda elde edildi."
SIRADA SOMA VAR
EMDR uygulamasının, insanların acılara daha kolay katlanabilmesini sağladığına dikkat çeken Konan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunu Soma'da da uygulayacağız. Travma bakımından Soma'da her geçen gün yeni şeyler çıkıyor. Herkes aynı şiddette atlatmıyor. Belli kişiler belli bir süreden sonra atlatabiliyorlar. Atlatamayan insanlara yöneleceğiz ve bu EMDR uygulamasını o kişilere uygulayacağız. Herkesin olaylara verdiği tepki farklıdır. Bazı insanlar travmayı kolay atlatır. Bazıları ise daha zor atlatır. Soma'da ise bir etüt gerçekleştirilecek. Yol haritası da öyle belirlenecek. Soma'nın üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen, az da olsa vaka bulunuyor. Ben uygulanmasından yanayım."
EMDR NEDİR?
EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. EMDR travma sonrası stres bozukluğu, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve başka sorunların tedavisinde kullanılan; psikodinamik, bilişsel, davranışsal ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getiren, ilaç ve hipnoz kullanılmadan yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır. EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulanır. Hedef, geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, bugünkü semptomların tedavisi, danışanın gelecekte karşılaşacağı benzer sorunlar karşısında, kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliştirdiği yeni bakış açısının yönlendirdiği davranışları gösterebilmesidir.

FOTOĞRAFLI