Japonya’nın Hiroşima kentinde atom bombasının atılmasının 72. yıl dönümünde hayatını kaybeden binlerce kişi Beylikdüzü’nde düzenlenen törenle anıldı.

Beylikdüzü Belediyesi tarafından Japonya’nın Hiroşima kentinde atom bombasının atılmasının 72. yıl dönümünde “Sadako Sasaki Anması ve Nükleer Karşıtı Tören” adlı anma programı düzenlendi. Beylikdüzü Yaşam Vadisi içerisinde yer alan Japon Bahçesinde yapılan programa Japon Konsolosluğu Kültür Birimi Başkanı Akiko Yamada, Beylikdüzü Belediyesi meclis üyeleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anma programı Hiroşima’da hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunularak başladı. Daha sonra sırasıyla önce Türk milli marşı ardından da Japon milli marşları çalındı. Beylikdüzü Belediyesi Çocuk Korosu tarafından Japoncadan Türkçeye çevrilmiş ağıtlar seslendirdi.

Programda 6 Ağustos 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombası sonrasında hastalanan ve 12 yaşında yaşamını yitiren Sadako Sasaki’de unutulmadı. Bir Japon inanışa göre, kağıttan 1000 turna kuşu yaparak hastalıktan kurtulmayı dileyen ancak yapamadan hayatını kaybeden Sadako Sasaki için “origami” sanatıyla 2000 turna kuşu yapıldı. Kağıttan yapılan turna kuşlarının bir bölümü “Barışa Uçan Turnalar” projesi kapsamında Japonya’da bulunan Sadako Sasaki parkına gönderilirken diğer bir bölümü de balonlara bağlanarak gökyüzüne bırakıldı ve Japon parkı içerisindeki ağaçlara asıldı.

Programda konuşan Japon Konsolosluğu Kültür Birimi Başkanı Akiko Yamada, “Atom bombası etkisiyle hala hasta olan rahatsız olanlar yaşıyorlar. Bu yüzden hiçbir ülke ve şehirde atom bombası atılmasın, savaş olmasın ve hepimizin dünya barışı için olan duası kabul olsun istiyorum. Türkiye ve Japonya’nın dostluk simgesi olan bu bahçede bu etkinlik için uğraşan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Programı sonunda Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyeleri tarafından Akiko Yamada’ya üzerinde Türkçe ve Japonca “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” yazılı Atatürk fotoğrafı hediye edildi.