Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde bilim insanları Türkiye’nin enerji sektöründe dışa bağımlılığını azaltmak için Doğalgaz’a alternatif olarak kullanılabilecek Biogaz üretimi konusunda çalışmalar yapıyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü, Biyogaz üretiminde verimliliği arttırmak amacıyla bakteri aşıları üretimlerini gerçekleştiriyor.

Yenilenebilir enerji çalışmalarının yürütülmesi için Anaerobik Mikrobiyoloji Laboratuvarı kurulum altyapısının Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından güçlendirildiğini söyleyen Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Anaerobik Mikrobiyoloji Laboratuvar Sorumlusu Doç. Dr. Bilge Hilal Çadırcı yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Çadırcı,"Biyogaz hayvan gübresinin havasız bir ortamda anaerobik bakterilerle kimyasal olarak parçalanması sonucu meydana gelir. Hayvan gübresi anaerobik bakterilerin üreme ve gelişmeleri için gerekli olan yağ, karbonhidrat protein ve diğer besin maddelerini ihtiva eden organik maddelerini kapsamaktadır. Bir anaerobik sistemde karmaşık yapılı organik maddelerin tamamen metana dönüşebilmesi için ortamda farklı türden ve birbirine bağımlı mikroorganizma gruplarının bulunması gerekmektedir. Laboratuvarımızda bu mikroorganizma grupları geliştirilebilmektedir. Gaziosmanpaşa Üniversitesi,Ziraat ve Mühendislik Fakültelerinin iş birliği ile Türkiye’nin enerji sektöründe dışa bağımlılığının azaltılması konusuna katkı sağlamak amacıyla bu çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.