IŞİD’in Irak’ın Ramadi Bölgesini ele geçirmesinin ardından 50-70 bin kişinin daha güvenli olarak gördükleri Bağdat’a doğru kaçtığı bildirildi. Irak Türkmen Cephesi Lideri ve Irak Ulusal Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşad Salih’in verdiği bilgiye göre; Ramadi’den Bağdat yönüne doğru gelen kişilerin barınma ve beslenme ihtiyacı bulunuyor. Erşad Salih, Türk Kızılayı’na başvurarak, evlerini terk eden bu kişiler için acil barınma malzemeleri talep etti.
Türk Kızılayı ise bu talebin ardından ilk etapta bin kişinin barınabileceği toplam 210 afet çadırını bölgeye sevk etti. Çadırların önümüzdeki günlerde (güvenlik sorunlarına bağlı olarak) Bağdat yakınlarındaki kişilere ulaştırılması planlanmaktadır. Türk Kızılayı’nın bu kişilerin sorunlarının çözümü için Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği ile görüşmeleri de sürmektedir.
Türk Kızılayı, daha önce de Bağdat ve çevresine yerleşenlere yaklaşık 100 ton insani yardım malzemesi dağıtımı gerçekleştirmişti. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Türk Kızılayı olarak Irak’ın tüm bölgelerinde bir ’kurtarıcı’ olarak görülüyoruz. Irak’ta giremediğimiz bölge yok. Daha önce Bağdat’ın çevresindeki tarihi türbelere yerleşen her mezhepten ihtiyaç sahibine yerinde dağıtım yaparak yaralarını sarmıştık. Şimdi de Ramadi’den kaçanlar için aynı çalışmayı yapacağız. Kızılay olarak insani yardımda tek ilkemiz, yardım götürdüğümüz kişinin gerçekten ihtiyacı olup olmadığıdır. Irk, dil, din, mezhep gibi ayrımlar bizim için hiçbir anlam ifade etmez" diye konuştu.