Babasını kaybeden birçok kadın, yetim aylığı alabilmek için, eşlerinden anlaşmalı boşanıyor. Alo 170’e gelen ihbarlarda ise kadınları en çok anne, kardeş ve yakın akrabalarının şikayet ettiği bildiriliyor. SGK Niğde İl Müdürü Mustafa Turan, Alo 170'e yapılan ihbarlar arasında, bu tür boşanmalar nedeniyle aldıkları dul maaşı düşen annelerin de bulunduğunu belirtiyor. Niğde'de ölen babasından yetim aylığını alabilmek amacıyla eşiyle anlaşmalı boşanıp birlikte yaşamlarını sürdürmeye devam eden kadınların ise, SGK tarafından takibe alındığını ifade eden Turan, yapılan çalışmalarda usulsüzlük yaparak haksız yere maaş aldığı tespit edilen kadınlar hakkında hem idari hem de adli işlem yapıldığını aktardı.

Bazı ihbarcıların ise aileden olduğuna dikkat çeken Mustafa Turan, şunları söyledi: “Yersiz aylık alanları ihbar edenler genellikle kişilerin anne, kız kardeş ya da akrabaları oluyor. Anlaşmalı bir şekilde eşiyle boşanan bir kadın, babasından yetim aylığı aldığında annesinin ya da kız kardeşinin aylıklarında düşüş oluyor.”

Boşanmaların, yetim maaşını alabilmek için yapıldığının tespit edilmesi ile yapılan işlemler hakkında da bilgi veren Turan, “İhbarlar sonrası ekipler evlere giderek denetim yapıyor. Tespit edilien kişilerin maaşı kesiliyor. Ayrıca maaş kesmenin dışında bu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunup, haksız yere aldıkları maaşları yasal faiziyle geri istiyoruz. Bizim amacımız anlaşmalı boşanma konusunda denetim yapmak değil, insanları bu yola sevk etmemek” dedi.

Turan, 2015 yılında ihbarlar sonrası yapılan denetimlerde yetim maaşı alıp boşandığı eşiyle birlikte yaşamaya devam eden 80'i 2015'te olmak üzere 2008- 2015 arasında 119 kişinin hakkında da adli işlem başlatıldığını ifade etti.

Kaynak: BUGÜN GAZETESİ