Karadeniz Bölgesi’nde yapı sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşu olan Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği Cumartesi Sohbetleri Kahvaltı Programı’nda sektör paydaşlarını bir araya getirdi.

IMG_9155

SAMSUN'DA KONUT SATIŞI YÜZDE 40 GERİLEDİ

Dernek binasında yapılan programda katılımcılara hitap eden SİMDER Başkanı Yunus Güney, konut arzındaki gerilemenin TÜİK verilerindeki yansımalarını paylaştı. Samsun’da konut satışlarının son 3 ayda, geçen yıl aynı aylara göre oldukça geride olduğunu belirten Güney, “Temmuz’da yüzde 10, Ağustos’ta yüzde 30, Eylül’de yüzde 40 gerileme var. Temmuz’dan itibaren konut satışında gerileme ve durma başlamış. 2021’in Eylül ayında Samsun’da 2 bin 419 konut satılmış. 2022’nin Eylül ayında bu konut satışı 1842’ye düşmüş” dedi.

IMG_9160_472x315

"METREKARELER DÜŞECEK"

Bu gerilemeden ötürü, konutta metrekarelerin küçülerek işlevselliğin artacağı bir duruma gidildiğini söyleyen Başkan Güney, “Buradan yola çıkarak bizim nitelikli konutlara yönelmemiz lazım. Artık konutlarda nicelik değil niteliğe yöneleceğiz. Yani hacimsel olarak büyük konut değil daha nitelikli daha minimal daha işlevsel daha fonksiyonel konutlara yönelmiş olacağız. Bu dönem yüz metrekarelik yaptığınız inşaatın 50 – 60 metreye 70 metreye, 130 150 metrekarelik yaptığımız 3+1’i 100 metreye düşüreceksiniz ama daha işlevsel daha fonksiyonel olacak. Yurt dışına çıkan büyüklerimiz; ‘Orada kutu gibi evler var ama bir aile 8-10 kişi o kutu gibi evlerde yaşayabiliyoruz’ derlerdi. Niye çünkü orada işlevsellik ve fonksiyonellik ön plandaydı. Şimdi artık biz de burada uygulamaya çalışacağız inşallah. Biz de aynı işlevselliği fonksiyonelliği ön plana çıkararak daha nitelikli daha yaşanabilir mekanlar yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

IMG_9216_472x315

"SEKTRÖDEN KAYMALAR BAŞLAYABİLİR"

Fiyatlar yükseldikçe talebin azaldığı ve talep azaldıkça da konut arzının gerilediği ve fiyatların yükseldiği bir döngüye girildiğini belirten Güney, bir an önce tedbir alınmasını isteyerek, “Konut arzında bir gerileme olunca talepte de gerileme var. Talepte gerileme olmasa arzda gerileme olmaz zaten. Bu durum konut arzı yavaşladıkça fiyatlarında yukarı çıkması demektir. Talep azaldıkça arz azalmış. Müteahhitler konut yapmak istememiş. Başka sektörlere kaymaya başlamışlar veya beklemeye geçmişler. Bu girdilerin çok yüksek olduğunun, girdilerin bir an önce bir düzenlemeye tabi tutulması gerektiğinin elzem olduğunun göstergesidir” şeklinde konuştu.

Başkan Güney’in konuşmasının ardından nitelikli konutlar yapmanın birinci şartlarından olan yalıtım konusunda Köster Türkiye şirketi Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak SİMDER üyeleri ve misafirlerine “Su Yalıtım Uygulamaları” başlıklı sunumunu yaptı.

IMG_9283_472x315

Mazlum Budak bu sunumuna yalıtım konusunda ilgili yönetmeliklerinden bahsederek başladı. Ardından doğru yalıtım uygulamaları hakkında bilgiler veren Budak, “Doğru ürünler kullanıldığında yalıtım, yapı maliyetinin yüzde 3’üne tekabül eder. Ancak hiçbir yalıtım yapmadan veya doğru yalıtım yapmadan binamızı diktik. İçinde yaşanmaya başladı ve binanın her tarafından su gelmeye başladığında biz yalıtım yapmak istersek bu yüzde 3’lük tutar yapının projenin büyüklüğüne göre yüzde 30, yüzde 40’lara kadar çıkabilmektedir. Bazı durumlarda yapılardaki yalıtım katmanına ulaşılması mümkün de değildir. Dolayısıyla doğru yerde doğru ürünleri kullanarak ancak ekonomik bir yalıtımı gerçekleştirebiliriz. Aksi takdirde son derece ciddi zaman ve maddi kayıplarla uğraşacağımız gibi insanın ruhi olarak sağlık yapısını da bozan bir durumdur su yalıtımı eksikliği” ifadelerini kullandı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.