Mustafa SARIİPEK / MARMARİS (Muğla), () - MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'ne 33 kilometre mesafedeki yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Turgut Şelalesi, 2 yıllık aradan sonra tekrar kiraya verildi. 10 yıllığına kiralanan şelalenin ihalesini, bölgede tapulu arazisi olan ve içindeki büfeyi 22 yıldır işleten Hasan Hüseyin Özdemir kazandı. Özdemir, şelale için ilk yıl 60 bin lira kira ödeyecek, sonraki yıllarda ise eflasyona göre artış yapılacak.
Marmaris'in mahalleye dönüştürülen Turgut Köyü sınırları içindeki  yerli ve yabancı turistlerin en önemli uğrak yerlerinden, sığla ağaçlarıyla çevrili Turgut Şelalesi, 2007 yılına kadar 27 yıl boyunca Turgut Köyü Muhtarlığı'nca işletildi. Aynı yıl muhtar Naci İşler'in şelalenin kullanım hakkının tamamen kendilerine geçmesi için Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü'ne dilekçe vermesi üzerine işler tersine döndü. Şelalenin Orman ve Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne ait olduğu ortaya çıktı. Muhtarlık şelaleyi 49 yıllığına bedelsiz olarak kiralamak istedi. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü bu isteği kabul etmeyince şelale yıllık 15 bin lira kira, KDV ve ağaçlandırma şartıyla 2008 yılında 3 yıllığına muhtarlığa kiralandı. Kontrat bitiminde ise şelaleyi kiralayan Köylere Hizmet Götürme Birliği, kazancın yüzde 40'ını alma koşuluyla şelaleyi Turgut Mahalle Muhtarlığı'na kiraladı. Muhtar Naci İşler, 8 Mart 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup yazarak şelaleyi geri istedi fakat bu istek kabul görmedi. Son yerel seçimlerde Muğla büyükşehir olunca, şelale de Devir Tasfiye Komisyonu'nca Valilik bünyesindeki Hizmet Vakfı'na devredildi. Son olarak da Orman Genel Müdürlüğü, 47 bin 800 metrekarelik alan içindeki şelaleyi yıllığı 30 bin lira muammen bedelle ve kapalı zarf usulü ile kendisinin kiralayacağını duyurdu.
TEK ŞART TEMİZLİK VE HİJYENİN SAĞLANMASI
Geçen 27 Temmuz'da Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü'nde şelale için ihale düzenlendi. İhalaye iki kişi katıldı. İhaleyi ilk yılına 60 bin lira ödemeyi taahhüt eden Hasan Hüseyin Özdemir kazandı. Sonraki yıllarda kirası enflasyona göre artış gösterecek şelalenin bulunduğu alanda tapulu arazisi olan ve aynı zamanda da 1993 yılından bu yana burada büfe işleten Hasan Hüseyin Özdemir ile protokol imzalandı. Protokolde en önemli nokta olarak şelalenin temizlik ve hijyen şartlarının sürekli sağlandığı bir yer olması istendi. Şelale şartnamenin imzalanmasından sonra 19 Ağustos itibariyle yeni işletmeciye teslim edildi.
YIL SONUNA KADAR GİRİŞLER ÜCRETSİZ 
Şelalenin 10 yıllık yeni işletmecisi Hasan Hüseyin Özdemir, "Şelale iki yıldır sahipsizdi. Bu süreç içinde biz elimizden geldiğince bölgeyi temiz tutmaya çalıştık. Zaten büfe alanı kendi arazimiz. Bu sezon bitti. Bu nedenle yıl sonuna kadar girişlerden yine ücret alınmayacak. Önümüzdeki sezondan itibaren burayı tanınmayacak kadar güzel hale getireceğiz" dedi.
ŞELALE PARA BASIYOR
C tipi mesire yeri olması nedeniyle yapılaşmanın yasak olduğu, günübirlik olarak yararlanılan şelaleyi muhtarlıktan alınan bilgiye göre, hizmete son olarak açık olduğu 15 Nisan- 15 Haziran 2013 tarihleri arasında 38 bin turist ziyaret etti, 80 bin 500 lira gelir elde edildi. Ancak şelalenin iki sezon kapalı kalmasıyla gelir kaybı yaşandı.
FOTOĞRAFLI