TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilcisi Ali Serindağ, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde meydana gelen 4.6 büyüklüğünde depremi değerlendirdi.
Ülkemizin dünyanın en önemli tektonik kuşaklarından birinde yer aldığını söyleyen Serindağ, “Bu nedenle ülke coğrafyamızın yüzde 96 dan fazlası deprem tehdidi altındadır.
Gaziantep de Türkiye’nin en önemli tektonik hatlarından biri olan Doğu Anadolu Fay Hattının etki alanı içinde bulunmaktadır. İlimiz merkezi söz konusu Fay Hattına yaklaşık 40- 45 km mesafede yer almaktadır. Bu fay hattı 6 ana segmentten ( kısım) oluşmaktadır” dedi.
Bu fay hattının ile de yakın olduğuna işaret eden Serindağ, “90 km. uzunluğundaki Gölbaşı- Türkoğlu kesiminde tarihsel ve aletsel bulgulardan elde edilen verilere göre büyük deprem olarak nitelendirilen büyüklüğü 7 ve üzerinde bir deprem 1513 yılından bu yana meydana gelmemiştir. Aynı şekilde Gaziantep’in ilçelerinden İslahiye ve Nurdağı’nın içinden geçen yaklaşık 145 km. uzunluğundaki Türkoğlu- Antakya kesiminde de 150 yıldan fazla zamandır büyük deprem olmamıştır. Bu durum söz konusu alanların deprem üretme potansiyeli açısından ne kadar tehlikeli olduğuna işaret etmektedir. Bu nedenle Gaziantep de deprem tehlikesi içinde bulunmaktadır” diye konuştu.
Serindağ, 8 Ocak 2015 tarihinde saat 20.44 sularında merkez üssü Nurdağı ilçesi Durmuşlar köyü olan 4.6 büyüklüğünde meydana gelen depremi hatırlatarak, “Aslında bu deprem küçük deprem olarak nitelendirdiğimiz kategoride yer almaktadır. Ancak yönetsel ve toplumsal düzeyde deprem tehlikesinin farkında olduğumuz söylenemez. Bu tür depremlerde bile korku ve panik had safhaya ulaşmaktadır” ifadelerini kullandı.