Niğde’de yeni adli yılın açılışı törenle gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Niğde Barosu Başkanı Avukat Hüseyin Demirbilek, Yeni adli yılda, yargı organlarının bağımsız ve tarafsız olacağına, yargıda görev yapan insanların çok daha fazla gayret sarf edeceğine, adil yargılanma ilkesinden savunma hakkından taviz verilmeyeceğine, adalet duygusunun örselenmeyeceğine, halkımızda hukuka olan inancın katlanarak artacağına olan inancımla yeni adli yılın herkese hayırlı ve uğurlu olması dileğimi tekrarlıyor hepinize saygılarımı sunuyorum.”dedi.

Demirbilek törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Hukuku ve hukukun üstünlüğünü savunmak adına gördüğümüz eksiklikleri dile getirmek bizim görevimizdir. Her adli yıl açılışında konuşmacılar yargının sorunlarından bahseder ve çözüm önerileri sunarlar. Ancak bir sonraki adli yıl açılışında yine sorunlardan bahsedilir ve yine konuşmacılar çözüm önerileri sunarlar. Bu yaklaşım yargının, adalet hizmetlerin adil ve verimli şekilde işlemesini sağlamak için önemlidir. Adli yılın açılması sadece avukatları hakim ve savcıları adliye personelini ilgilendirmemektedir. Asıl tıkanmış sorunlarının çözülmesini bekleyen vatandaşlarımız için önem taşımaktadır. Yargının varlık sebebi insandır. Yargı İnsanlar arasında doğan ihtilafların hukuka ve adalete en uygun olarak çözülmesini sağlamak için vardır. Yargı kararlını Türk milleti adına verir ve her karar bu açıdan tarihi birer belgedir. O halde görülen sorunların dile getirilmesi, çözüm önerilerinin sunulması ve çözümün talep edilmesi elbette öncelikle vatandaşlarımız için son derece önem arz etmektedir.”

15 Temmuz Darbe girişimine değinen Demirbilek, “15 Temmuz işgal girişimi yargıda açılan büyük yaraları gözler önüne sermiştir. 15 Temmuz 2016 yılında gerçekleştirilmek istenen işgal girişimi ile adalet duygusu olmayan aklını kiraya vermiş insanların yargı içerisinde nasıl yer aldığını ve yetkilerini nasıl kötüye kullandıklarını hep beraber gördük. Bu açıdan her alanda olduğu gibi özellikle yargıda adalet duygusu güçlü, meslek ahlakı olan hukukun üstünlüğüne inanan tarafsız davranan olayları çabuk kavrayan muhakeme gücü yüksek insanlara ihtiyacımız var. Her şeyden önce kendisini sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak gören, Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasası ve yasalarına bağlı, dolayısıyla ülkesini milletini seven kendisini iyi yetiştirmiş örnek insan ve hukukçulardan oluşacak yargı mensupları hiç şüphesiz milletin geleceğine de yön verecektir. Bu açıdan Liyakat yargıda vazgeçilmez biçimde önemlidir. Liyakat ilkesi gözden kaçırıldığında sorunlar çok daha büyük ve içinden çıkılmaz bir hal alır.”dedi.

Bir yerde adalet hizmetleri hantalsa zor ilerliyor ve adil değilse yargı yeterince çalışmıyorsa sadece yargıya değil devlete olan güven duygusunun azalacağını ifade eden Demirbilek, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Bir yerde hızlı ve adil şekilde işleyen bir yargı varsa; Orada suç oranları düşer, suç ve suçluyla mücadele kolaylaşır, toplumun sosyo ekonomik refahı artar. Hukuka olan güven arttığından toplumun yaşam kalitesi yükselir. Bireylerdeki tedirginlik azalır ve hayata olan bağlılık artar. Yasaların güçlüğünden bahsedilir. Yasaya uygun hareket etme bilinci gelişir. İnsanlar daha mutlu olur.

Ancak bir yerde adalet hizmetleri hantalsa zor ilerliyor ve adil değilse yargı yeterince çalışmıyorsa sadece yargıya değil devlete olan güven duygusu azalır, yasaların zayıflığından bahsedilir. Daha çok suç işlenir ve mutsuz birey sayısı artar. O yüzden biz avukatlara hakimlere savcılara ve diğer yargı personeline düşen daha çok çalışmak ve Niğde’ de yargı en güzel şekilde çalışıyor dedirtmektir. Herkes evinin önünü temizlerse her yer temizlenmiş olur. Bizler Niğde’ de bunu başarmalıyız.”diye konuştu.