14 Mayıs Eczacılık Günü, İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Malatya Eczacı Odasının beraber düzenlediği bir programla kutlandı.
Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Davut Özbağ, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Tahir Özelçi, eczacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Eczacılık Fakültesi’nin bugüne kadar önemli bir yol kat ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Eczacılık Fakültemizde 2008 yılı Temmuz ayı sonunda 1 profesör, 1 doçent, 5 yardımcı doçent, 5 araştırma görevlisi ve toplamda 12 öğretim elemanı görev yapmaktaydı. 2015 Yılı Mayıs ayında ise yani bugün itibariyle 2 profesör, 5 doçent, 8 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi, 13 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 29 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Dolayısıyla 6,5 yılda toplam öğretim elemanı sayımız 12’den 29’a yükselmiştir. Tabi ki bu sayı da yeterli değildir. Maalesef ülkemizdeki yükseköğretimin bir takım sınırları vardır. Özellikle son yıllarda sayısı artmış olan fakülteler nedeniyle, belirli meslek alanlarında öğretim elemanı bulmada sıkıntılar yaşanmaktadır. Öğretim elemanı bulma noktasında sıkıntı yaşayan fakültelerin başında ise Eczacılık gelmektedir. Bütün bu zorluklarımıza rağmen Eczacılık Fakültemiz böylesine nezih bir ortamda öğretim hizmetine devam etmektedir. Teknik ve fiziki altyapısıyla son derece modern bir fakülteye sahibiz. Eczacılığın topluma yansıyan bir yanı bulunmakla birlikte, fakülte olarak eczacı yetiştirmenin yanında ayrıca AR-GE yapmak gibi bir hedefi de vardır. Eczacılık Fakülteleri AR-GE yapmaya müsait olan fakültelerden birisidir. Bilginin ürüne dönüştürülerek ticarileştirilmesi noktasında Eczacılık Fakültemizin çalışmalar yapmasını arzu ediyorum. Bu noktada üniversitemizin sahip olduğu Teknokent’ten faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. Özellikle devletimizin TÜBİTAK gibi kurumları araştırma projesi yapan öğretim üyelerine önemli destekler sunmaktadır. Eczacılık Fakültemizin giderek önemli çalışmalara ve gelişmelere imza atacağını ümit ediyor, bu düşüncelerle 14 Mayıs Eczacılık Gününüzü kutluyorum.”
Yeryüzünün en eski mesleklerinden biri olan eczacılığın, sağlık sistemi içerisinde önemli bir yerinin olduğunu belirten Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, “Eczacılık mesleği, sağlık sisteminde ve toplum hayatında kilit rol oynamaktadır. Eczacıların, ilaçların araştırılması, bulunması, formüle edilmesi, üretilmesi, temin edilmesi ve hastaya sunulması gibi hizmetlerin yanı sıra verdiği danışmanlık hizmetleri de önem taşımaktadır.” dedi.
Bilimsel eczacılığın 176. yıldönümünü kutlayan Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi ise konuşmasında, eczacılık mesleğinin günümüz koşullarında yaşadığı sorunlara değindi ve bu sorunların çözümü noktasında çeşitli önerilerde bulundu.
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisi ile devam eden programda Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Özdemir tarafından “İlaç Alanında İnovasyon” başlıklı bir konferans verildi.
Bilimsel eczacılığın 176. yıldönümü anısına Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi’ye ve Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Özdemir’e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir tarafından plaket verildi.
Programın sonunda, Eczacılık Fakültesi öğrencilerine, staj gördükleri eczacılar ve hocaları tarafından beyaz önlük giydirildi.