Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye’de büyümeden korkan bir yapı olduğunu, ithalata bağlı üretim yapısının ülkeyi büyümemeye ve yüzde 9’larda işsizliğe mahkum ettiğini söyledi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Nisan 2015 işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Piyasaların Nisan ayında yüzde 9,9 seviyelerinde işsizlik oranı beklerken, gerçekleşmenin yüzde 9,6 seviyelerinde olduğunu ve beklentilerin altında kaldığını ifade eden Aşut, ancak geçen yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında bu yıl işsizlik oranının arttığına dikkat çekti. Geçen yıl Nisan ayında yüzde 9 olan işsizlik oranının bu yıl aynı dönemde yüzde 9,6’lar seviyesine ulaştığını kaydeden Aşut, “TÜİK verilere göre Türkiye ekonomisinin yüzde 3’ün altında büyüyeceği açık. Yaratılan istihdam niteliğine bakınca özelikle tarım ve sanayi işgücünde azalma olduğu görülüyor. Bu iki alan da bizim için üretim alanları. Kaliteli istihdam özellikle sanayide ama maalesef hizmet sektöründeki işgücünde artış var. Bu da sanayide işlerin çok da iyi olmadığını gösteriyor. Zaten özel sektör yatırımlarında son 2 yıldaki orantısal azalma da bunu teyit ediyor” ifadelerini kullandı.
“GENÇ İŞSİZLİK ORANININ YÜZDE 17’YE YÜKSELMESİ ÖNEMLİ BİR RİSK”
Genç işsizlik oranının yüzde 17’lere yükselmesinin de önemli bir risk olduğunun altını çizen Aşut, oysa Türkiye’nin genç nüfusa iş olanağı oluşturması gerektiğini vurguladı. Üretimsizlik ve yatırım sorunlarının yanında eğitim sisteminde üretime yönelik eğitim verilmemesinin de sanayinin sorunlarını artırdığına işaret etti. Artık Türkiye’de işsizliğin tek haneli rakamlarla ifade edildiğinin dile getirilmesine karşın, geçen yıl Nisan ayında yüzde 9 olan işsizlik oranının bu yıl yüzde 9,6 olarak gerçekleşmesini, bir yıl önceki aynı konjonktürle düşünüldüğünde çok da büyük bir başarı gibi değerlendirmemesi gerektiğini belirten Aşut, “Ama yine de toplam istihdamdaki artış pozitif olmalı. Ancak tekrarlıyorum, bu kaliteli bir istihdam artışı değil” dedi.
“TÜRKİYE, YÜZDE 9-11 ARASI İŞSİZLİĞİ KABULLENMİŞ DURUMDA”
Türkiye’nin ithalata bağlı üretim yapısı nedeniyle büyüyemediğine ve yüzde 9’lar seviyesinde işsizliğe mahkum olduğuna dikkat çeken Aşut, şunları kaydetti:
“Türkiye ve ekonomi yönetimi, ‘işsizliği yüzde 9’lar civarında tutarsak, yüzde 9-11 arasında tutarsak iyi olur’ diye kabullenmiş gibi gözüküyor. Neden kabullenmiş gibi çünkü Maliye Bakanı’nın bütçe değerlendirmelerine bakınca Haziran’da bütçenin 3,2 milyar TL fazla verdiğini söylediğini görüyoruz. Oysa ekonomi büyümüyor. İşi Merkez Bankası’na bırakıp, ‘faizleri yükseltme’ baskısı yapmak yeterli değil. Bütçe fazlası yerine üretken sektörlere belli destekler verilse bu fazlaya gerek yok. Bu fazlanın bize faydası yok. O nedenle bu kamu harcamalarını veya kamu gelirlerini dengelerken biraz daha sanayiyi destekleyecek, yatırımları destekleyecek vergi teşviki, vergi desteği, çalışanların desteklenmesi, çalışanların üzerindeki yüklerin azaltılması gibi teşvikleri devletin rahat yapabileceğini ama yapmadığını görüyoruz. Çünkü büyümeden korkan bir yapı var. Çünkü ithalata bağlı üretim yapımız bizi büyümemeye ve yüzde 9’lar gibi işsizliğe mahkum etmiş gözüküyor.”
“MERSİN’DE GELECEĞE DAİR UMUT VAR”
Mersin’in işsizlik rakamlarını da değerlendiren Aşut, Mersin’e ait işgücü piyasası göstergelerine bakıldığında, yılın ilk yarısında alınan açık iş sayısının, iş başvurusunda bulunanların sayısının ve işe yerleştirilenlerin sayısının geçen yılın üzerinde olduğunu aktardı. Aşut, “Ancak 2015’in ilk üç ayı için işe yerleştirilen başvuruların oranın geçen yılın altında kaldığı, 2015 Nisan ve Mayıs aylarında söz konusu parametreler açısından durağan bir seyir izlediği söylenebilir. Haziran’da ise önemli hareketlenmeler olduğu görülmektedir. Haziran 2014’de ortalama 100 iş başvurusunun 24’i işe yerleştirilirken, Haziran 2015’de bu oranın ikiye katladığı görülüyor ve geleceğe dair umut veriyor” dedi.