Ankara Acıbadem Hastanesi Estetik ve Cerrahi Uzmanı Doktor İhsan Türkmen, dolgu ve botoks sıkça karıştırılmasına ilişkin bu iki tedavinin farklılıklarını anlattı. Türkmen, "Dolgu vücuttaki herhangi bir çöküntü veya daha büyük olmasını istediğiniz bir yeri doldurmak için yapılan tedavi. Botoks ise özellikle kırışıklara yönelik yapılan, aynı zamanda terleme ve migren tedavisinde de kullanılabilen bir yöntem" dedi.

Ankara Acıbadem Hastanesi Estetik ve Cerrahi Uzmanı Doktor Türkmen, dolgu ve botoks hakkında bilinmeyenleri anlattı. Botoks ve dolgu tedavisinin birbiriyle çok sık karıştırıldığını belirten Doktor Türkmen, gelen hastaların bazen botoks yaptırmak istediğini ancak dolgu ihtiyacı olduğunu veya botoks uygulanacak bölgeye dolgu yaptırmak istediğini dile getirdi. Dolgu ve botoks arasındaki ayrıma değinen Türkmen, "Dolgu vücuttaki herhangi bir çöküntü veya daha büyük olmasını istediğiniz bir yeri doldurmak amacıyla yapılan, hyaluronik asit içeren maddelerle yapılan bir uygulama. Botoks ise özellikle kırışıklara yönelik yapılan bir tedavi şekli. Botoks aynı zamanda terleme ve migren tedavisinde de kullanılabilen bir yöntem. Botoks için hastalar bize genellikle ağırlıklı olarak yüz bölgesinde alın çizgileri, kaz ayakları, kaş ortasındaki çizgiler için geliyorlar. Dolguda ise örneğin daha büyük bir dudak veya elmacık kemiklerinin daha belirgin görünmesi yada çene bölgesinde bir miktar rötuş isteyen hastalar geliyor. Göz altında biraz çöküntü ve morluk olan insanlarda da ışık dolgusu dediğimiz uygulama yapabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Dolgu ve botoks tedavisi bir arada yapılabilir mi?

Dolgu ve botoks hakkında yanlış bilinen diğer bir konunun, bu iki tedavinin birlikte yapılıp yapılmayacağı olduğunu belirten Türkmen, "Bu iki tedavi yöntemi birlikte de uygulanabiliyor. Örneğin kaş ortasındaki çizginiz derinse ve botoks bu kırışıklığı tedavi etmeye yetmeyecekse, dolgu ile kombine edilebiliyor" diye konuştu.

Botoks ve dolgu uygulamalarının kalıcı olmadığını da belirten Türkmen konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Bu uygulamalar zamanla geri dönüyor. Dolgular genelde 9-10 ay gidebiliyor. Botoks ilk yapıldığında 4-5 ayda geri dönebiliyor ama düzenli yapıldığı zaman etki süreleri uzuyor. Hastalarımız bir kez botoks yaptırıp sonrasında tekrar yaptırmadığında uygulanan noktada bir deformasyon olacağından korkuyor. Böyle bir şey yok, düzenli yaptırmanız, ileride oluşacak kırışıklıkları da önlüyor."

Yüzde yapılan botoks yapmacık duruyor mu?

Hastaların botoks veya dolgu uygulamasından sonra "maske yüz" gibi bir mimik kaybı veya yapmacık bir ifade alacakları konusunda endişelerine de değinen Türkmen, "Hastaların bu konudaki endişeleri haklı. Belki çok aşırı, ayarlanamayan dozlarda olabilecek bir şey. Doğru doktor seçimi, doğru ve uygun dozlarda ve temiz hastane koşullarında yapıldığı zaman bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmıyoruz. Basına yansıyan bazı vakalarda, yanlış malzeme kullanılıyor ve steril olmayan ortamlarda yapılabiliyor. Bu açıdan mutlaka konunun uzman hekimine danışarak, hastane veya klinik şartlarında güvenilir ortamlarda yaptırılması gerekiyor" diye konuştu.