Mersin Teknopark, bilgi, deneyim ve teknoloji transferi konusunda uluslararası bir projeye daha ev sahipliği yapıyor. Türkiye ve Avrupa arasında stratejik konularda bilgi ortaklıklarını artırmak amacıyla deneyim paylaşımı yoluyla ulusal bir iş başında eğitim programı geliştirilmesi programının öncüsü olan Mersin Teknopark, uluslararası paydaşlarıyla ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Mersin Teknopark’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin Teknopark, Türkiye ve Avrupa arasında stratejik konularda bilgi ortaklıklarını artırmak amacıyla deneyim paylaşımı yoluyla ulusal bir iş başında eğitim programı geliştirilmesi programının öncüsü oldu. Mersin Teknopark’ın, üniversite öğrencilerinin sanayiye yönelik becerilerini artırarak istihdam edilebilirliklerini artırmak ve başta Teknopark firmaları olmak üzere Mersin sanayisinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Avrupa Komisyonu’na sunduğu “Avrupa’da İş Başında Eğitim Modelleri ve Eğiticilerin Eğitimi” projesi açılış toplantısı, projenin tüm ortaklarının katılımı ile Mersin’de gerçekleştirdi. Proje ortakları arasında Yunanistan, Litvanya, İtalya, Portekiz ve Estonya’nın bulunduğu projenin 2016 yılının 3. çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından Eylül 2014’de başarılı bulunarak onaylanan proje kapsamında ilk toplantı gerçekleştirildi. Uluslararası proje ortakları, 4 Mart 2015 tarihinde Mersin Teknopark’ta bir araya geldi. Toplantıya, Yunanistan, Litvanya, İtalya, Portekiz ve Estonya’daki teknoparkların genel müdür ve proje müdürleri ile ulusal ve bölgesel düzeyde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği, Mersin Üniversitesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yetkililer katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, Teknoparklar ve ülkeler arasındaki bilgi transferinin sürekli ve hızlı bir şekilde sağlanmasının ve tecrübelerin paylaşılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Durmaz, bölgesel kalkınmada uluslararası projelerin bölgelerin ve buna bağlı olarak ülkelerin güçlenmesinde önemli rol oynadığının da altını çizdi.
Toplantıda Avrupa’da iş başında eğitim modellerinin araştırılmasına yönelik izleme ve uygulama ziyaretlerinin yanı sıra, her ortağın uzmanlık ve tecrübesini ortaya koyarak geliştireceği çevrimiçi eğitim platformunun geliştirilmesi, iş başında eğitim programının geliştirilmesi, üniversitelerde ve Teknopark firmalarında iş başında eğitime yönelik eğitici eğitimlerinin geliştirilmesi ve uygulanması gibi kapsamlı konular görüşüldü. Görev ve işbaşı planlaması tamamlanmış çıktıların ulusal bir yapıya kavuşturularak Türkiye ve ortak ülkelerdeki teknoparkların kullanımına sunulması da değerlendirildi.