ANKARA (AA) - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, "Çalışmaları hızla devam eden Kastamonu-Daday Hazım Kılıç Barajı Sulaması ile toplam 31 bin 440 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak." ifadesini kullandı.

Acu, yaptığı yazılı açıklamada, DSİ'nin Kastamonu'da yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşları içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmak için çalıştığını belirterek, Kastamonu'da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin ise su yapıları olduğunun altını çizdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan Göl-Su Projesi'nden Kastamonu'nun da yararlandığını belirten Acu, Kastamonu'da 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 189 bin 620 dekar zirai alanın sulamaya açılmasının hedeflendiğini iletti.

Acu, "Sulamaya açılan alanlardan 197 milyon 300 bin gelir artışı sağlanması, 85 adet yerleşim yerinin ve 3 bin 49 dekar zirai arazinin taşkınlardan korunması, HES'lerin kurulu gücünün 120 megawatt'a çıkarılması ve 347 milyon kilowatt yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir. Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Kastamonu-Daday Hazım Kılıç Barajı Sulaması ile toplam 31 bin 440 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak." bilgisini aktardı.

Çalışmaların arazi toplulaştırma işleri ile paralel olarak devam ettiğini ifade eden Acu, iş kapsamında 20 bin 519 metre ana iletim hattının tamamı ve 48 bin 947 metre yedek boru hattı yapıldığını belirtti.

Acu, 7 yatay sondaj ile karayolu geçişi, 448 sanat yapısı ve yaklaşık 50 kilometre işletme bakım yolunun 40 kilometresinin tamamlandığını belirterek, 2017 sulama sezonunda toplulaştırılması tamamlanan 14 bin 940 dekar zirai arazinin sulamaya açılacağını kaydetti.

Murat Acu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Kastamonu Daday Bezirgan Hazım Kılıç Barajı sulamasının tamamlanması ile birlikte bölgede tarıma dayalı sanayi gelişecek, bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlayacak ve refah düzeyini artıracak. Projenin tamamlanmasıyla 2017 fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 12 milyon 579 bin 374 lira katkı sağlanması hedeflenmektedir."