Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'in Başkan Donald Trump tarafından kovulması, yalnızca ABD'nin değil dünyanın bir numaralı gündemi oldu. Tüm büyük haber televizyonları yayınları kesip son dakika koduyla Washington'a döndü.

Dünya Comey'in kovulduğunu Beyaz Saray açıklamasıyla öğrendi. Açıklamada, "Bugün Başkan Donald Trump, FBI Başkanı Jomes Comey'e görevine son verildiğini bildirdi" deniliyordu.

Ardından Trump'ın FBI Direktörü'ne gönderdiği mektup ortaya çıktı. Mektupta Adalet Bakanı Jeff Sessions ve yardımcısı Rod Rosenstein'in önerisiyle kararı aldığını belirten ABD Başkanı, Comey'e "FBI'ı etkin bir şekilde yönetmeye yetkin değilsin" dedi. Kendisinin soruşturma altında olmadığını vurgulayan Trump, FBI için yeni bir başlangıç olacağını söyledi.

New York Times Trump'ın mektubunu manşetten kullandı, The Washington Post ise Comey'in fotoğrafıyla okurlarının karşısına çıktı

James Comey kovulduğunu FBI ajanlarına konuşma yaparken öğrendi, önüne uzatılan notta işine son verildiği yazıyordu. Los Angeles'ta bulunan Comey'den yorum almak için medya bulunduğu binaya akın etti.

2013'te Barack Obama tarafından FBI'ın başına getirilen Comney, kovulmasaydı 2023'e kadar koltuğunda kalacaktı.

Rusya soruşturmasının üstü kapatılmaya mı çalışılıyor?
Anthony Zurcher-BBC Washington

Donald Trump ve ekibi, James Comey'nin kovulmasını, Hillary Clinton'ın elektronik postaları ile ilgili soruşturmada çuvallaması üzerinden paketledi. Üstelik bunu yaparken kullandıkları dil de Clinton taraftarlarının bile destekleyebileceği türdendi. Ancak açık konuşmak gerekirse, Demokratlar bunu yutmuyor. Clinton gerekçesiyle sis perdesi yaratılmak istendiğini, asıl amacın Trump'a yakın isimlerlerin Rusya ilişkisi iddialarına yönelik başlatılan FBI soruşturmasını kapatmak olduğunu düşünüyorlar.
Demokratlar, bundan sonra en azından, bu iddialarla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması isteğini yüksek sesle dile getirecektir. Ve dahası bazı Cumhuriyetçiler de buna destek verme eğiliminde olacaktır. Başkan Trump'ın Comey'e görevden alındığını açıkladığı mektubunda, 'kendisinin soruşturma altında olmadığı' cümlesine yer vermesi de amacına hizmet etmişe benzemiyor.
Demokratlar şimdiden, Comey'e görevden alındığı sırada soruşturmanın hangi aşamada olduğunu Kongre önünde açıklaması için feryada başladı.
Trump yönetimi devraldıktan hemen sonra FBI Başkanı Comey ile Beyaz Saray'daki bir etkinlikte el sıkışmış ve "Benden daha ünlü hale geldi" demişti. O gün için abartı olan bu ifade artık o kadar da abartı gibi gelmiyor kulağa.

Seçimlerden 11 gün önce...

Peki FBI Başkanı'nın görevden alınması neden önemli? James Comey, geçen yıl yaz mevsiminde tarihin en sert başkanlık yarışlarından biri yaşanırken Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton hakkında soruşturma açılmayacağını duyurmasıyla manşetlere taşınmıştı. Comey'e göre, Clinton hatalı olsa da soruşturmaya gerek yoktu.

Ancak sular bir süre durulduktan sonra seçimlere 11 gün kala FBI yeni bombayı patlattı, Clinton'ın e-mailleri yeniden soruşturma altındaydı. 8 Kasım gelip çattığında Donald Trump ipi göğüsledi, Demokratlar ise yenilginin sorumlusu olarak FBI Başkanı James Comey'i gösterdi.

Hafif bir mide bulantısı

FBI Başkanı, son olarak geçen hafta Senato'daki oturumda ifade vermişti. Oturumda Comey'in Clinton'ın elektronik postaları hakkında 'hatalı bilgi' verdiği ortaya çıkmıştı. FBI Başkanı, Clinton'ın kampanya baş yöneticisi Huma Abedin'in yüzbinlerce gizli yazışmayı eşine ilettiğini açıklamış ancak söz konusu elektronik postaların sayısının ancak bir avuç olduğu ve çoğunun gizlilik öğesi içermediği belirlenmişti.

8 Kasım'a günler kala verdiği kararın seçimlere etki etmiş olabileceğini kabul eden Comey, hafif bir mide bulantısı hissettiğini aktarmış ve kararı vermek için uzun süre düşündüğünü de eklemişti.

Rusya-Trump ilişkileri araştırılıyor

Ancak ABD medyasının asıl odaklandığı nokta, FBI'ın Donald Trump ekibiyle Rusya arasındaki muhtemel ilişkileri soruşturuyor olması. FBI, seçim kampanyasındaki danışmanların Trump’ın kazanmasına yardımcı olmak için Rusya'yla yasadışı işbirliği yapıp yapmadıklarını inceliyor. James Comey, soruşturmayı Mart ayında resmen duyurdu.

Senato'daki oturumda Comey'e Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesini araştıran soruşturma da soruldu ancak FBI Başkanı Trump-Moskova bağlantısıyla ilgili konuşmamayı tercih etti.

Özellikle Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'i istifaya götüren ilişkiler ağını günlerce manşetlerinde tutan Amerikan medyası, Rusya'nın Trump'ın başkan seçilmesine yardımını birçok kez haberlerinde kullandı.

Trump'ı yalanlamıştı

Trump ve Comey, daha önce bir kez doğrudan karşı karşıya geldi. Trump'ın Barack Obama'nın kendisini dinlettiğini söylemesi üzerine Comey ABD Başkanı'nı yalanlamıştı.