Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u terör örgütü IŞİD'den temizlemek için başlatılan operasyon, bugün sonunda beşinci ayını dolduruyor.

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin batısındaki mahallelerde ilerleyen Ordu birlikleri, teröristlerden geriye kalan bir toplu mezar buldu.

IŞİD'den son dönemlerde kurtarılan bölgedeki toplu mezarda iki düzine cesede ulaşıldı. Topraktan çıkarılan cesetlerin çoğu çocuklara aitti.

Amerikan Associated Press (AP) foto muhabiri Christian Stephen'in fotoğraflarında, battaniyelere sarılan cesetler yer alıyor. Battaniyeyi kaldırıp bir bebeğe bakan Iraklı polis, dayanamayıp yere çöküyor ve ellerini başının arasına alıyor.

ÇATIŞMALAR YOĞUNLAŞTI, SİVİLLER NAKLEDİLİYOR

Musul'da terör örgütü IŞİD ile savaşan Irak askerleri sivil halkı güvenlik gerekçesiyle çatışmaların olduğu yerlerden başka bölgelere transfer ediyor. Evini bırakmak istemeyen bazı Iraklılar gitmemek için askerlere yalvarsa da etkili olmuyor. Iraklılar kamyon ve otobüslere bindirilerek güvenli bölgelere taşınıyor. 

HALİFELİK İLAN EDİLEN CAMİYE İLK KEZ BU KADAR YAKINLAR

Ordu birlikleri terör örgütü  lideri Ebubekir el Bağdadi’nin 2014 yılında halifelik ilan ettiği El Nuri camiine çok uaklaştı. Cami uzun zaman sonra sosyal medyada yer alan fotoğraflarda ilk kez görüntülendi.

Dün ayrıca Dicli üssündeki Eski Köprü veya diğer adıyla Demir Köprü’nün IŞİD’ten kurtarıldığı resmen açıklandı.

LİDERLERİ KAÇTI

17 Ekim'de Musul'u kurtarmak için büyük operasyona başlayan Irak ordu birlikleri, Ocak ayında Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleleri kurtardı. Şubat ayı ortasında ise batı yakası operasyonu başladı. 19 Şubat'tan bu yana hızlı bir şekilde ilerleyen Irak askerleri, batı yakasının üçte birinden fazlasını kurtarmış durumda.

Terör örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi geçen hafta Musul'dan kaçtı ve yakalanmamak için sürekli hareket halinde. ABD'li temsilci McGurk, koalisyon savaş uçaklarının saldırılarında örgütün lider kadrosundan 180 ismin öldüğü bilgisini de paylaştı.

BATI YAKASINDAKİ HAMLELER

Musul'da Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının kurtarılması, operasyon için bir dönüm noktası teşkil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Bu hafta birinci ayını dolduracak batı yakası operasyonunda Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.

Musul'un merkezinde üç bin kadar IŞİD teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD TOPRAKLARIN ÜÇTE İKİSİNİ KAYBETTİ

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.

Kaynak:Milliyet