Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Muharrem ayı dolayısıyla Diyarbakır’da aşure dağıtıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Muharrem ayı dolayısıyla Diyarbakır’da aşure dağıtıldı. Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Cami önünde yapılan etkinliğe, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumali Atilla, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Sur Belediyesi Başkan Vekili Bilal Özkan, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Aşure dağıtımı öncesi açıklamalarda bulunan Vali Güzeloğlu, birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verdi. Diyarbakır ile birlikte 12 ilde aşure dağıtım etkinliği gerçekleştirildiğini belirten Güzeloğlu, “Bugün Diyarbakır’da İslam’ın 5’inci Haremi Şerifi Ulu Cami’de öğle namazımızı eda ettik. Öğle namazımızda bütün şehitlerimizi ve Kerbela şehidi, şehidi şüheda Hz. Hüseyin efendimiz dahil bütün şehitlerimizi ve bugün Silvan’da en son menfur saldırı sonucu şehit olan Mehmet Kızıl şehidimiz dahil bütün şehitlerimizi Fatihalarla andık. Rabbim bütün şehitlerimizden razı olsun. Mekanları cennet olsun, şehadetlerini Rabbim kabul eylesin. Bugün Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde 12 ilimizde olduğu gibi Diyarbakır’da da aşure manasında Hz. Hüseyin dahil Kerbela’nın bütün şehitlerini anmak, Kerbela şehitlerini anarken şehitliğin manasını anlamak, şehit olma ruhu ve imanını yeniden yaşatmak amaçlı aşure dağıtıyoruz. Geleneğimizde aşure Kerbela mateminde, Kerbela’da şehit olan Hz. Hüseyin dahil Kerbela şehitlerimizin özellikle bu manaya ermek, onları Fatihalarla anmak ve ruhları için Allah’tan rahmet dilemektir. Biz de Diyarbakır’da bugün Ulu Cami’nin önünde bütün şehitlerimizi bir daha bütün Diyarbakırlılarla birlikte rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. O ruhun yaşadığını, bu topraklardaki birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin bütün terör örgütlerinin ve ihanet şebekelerinin ne yaparlarsa yapsınlar sonsuza kadar dipdiri ve güçlü bir şekilde devam edeceğini, şüphesiz bu birlik ve beraberliğin içerisindeki yolculuğumuzu geleceğe akarken bütün şehitlerimizin her zaman rahmetle millet olarak anılacağını bir kez daha paylaşmak istiyorum. Aşurenin bizim birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize katkı koymasını diliyorum. Bugün tüm Türkiye’de birlik ve beraberlik ruhu içerisinde başta Kerbela şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimizi bir kez daha Diyarbakır’da rahmet ve minnetle anıyor, ruhları şad, mekanları cennet olsun” dedi.

“Milleti ortaya çıkaran unsurlardan biri de yaşanmış ortak acılardır”

Ardından konuşan Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz, milleti ortaya çıkaran unsurlardan birinin de ortak acılar olduğunu kaydetti. Küçükyılmaz, şunları kaydetti:

“Ulu şehir Diyarbakır’da Ulucami’nin önünde bizi sizlerle buluşturduğu için öncelikle cenabı Hakk’a öncelikle hamd ediyorum. Bütün Diyarbakırlı kardeşlerimize Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ve muhabbetlerini getirdim. Aşure içinde çok farklı malzemeleri barındıran ama tek bir terkibe ulaşmış ve bu terkipte de mükemmeliyeti bulmuş bir yemeğin adı. Bizim millet oluşumuzun da iki temel unsuru var. Birincisi tarih ikincisi coğrafya. Aynı tarihi paylaşıyoruz aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Fakat üçüncü bir unsur daha var ki milleti ortaya çıkaran unsurlardan bir diğeri de duygusal bir unsurdur. Bu da geçmişte yaşanmış ortak acılardır. Bizim acılarımız da ortak, kederlerimiz de ortak. Kerbela da bu acılardan birisi. Hz. Hüseyin ve yanındaki şehitlerimiz bütün İslam milletinin şehitleri ve bugün bizi birleştiren tarihten ders alışımızdır. Tarihten ders alabildiğimiz ölçüde millet oluruz, ders alabildiğimiz ölçüde de kardeş oluruz. Bu duygu ve düşüncelerle ben hem Muharrem ayınızı tebrik ediyorum hem de az evvel aldığımız acı haberi valimiz sizlerle paylaştı şehidimize ve bütün şühedamıza bugüne kadar bu vatan için, bu millet için canını vermiş olan bütün şehitlerimize cenabı Hak’tan rahmet diliyorum. Muharrem ayınız mübarek olsun aşureniz hayırlı olsun.”

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı forsuyla süslenmiş aşure vatandaşlara dağıtıldı.