Düzce Arıcılar Birliği Başkanı Cafer Kaba, son günlerdeki yağışların bal üreticilerini etkilediğini söylerken, yağışlar nedeniyle verimin az olduğunu, bu yıl özellikle kestane balında fiyat artışı yaşanacağını bildirdi.
Mevsim normallerinin üzerinde yağan yağmur arıcıları da olumsuz etkiledi. Arıcılar, yağışlardan ötürü geçmiş yıllara nazaran daha az verim alacaklarını söyledi.
Düzce Arıcılar Birliği Başkanı Cafer Kaba, yağışlar nedeniyle bal rekoltesinin düşük olabileceğini belirterek, “Sadece arıcıları değil fındıkçıları da etkiliyor bu yağmur. Arıcılarımız bu konuda çok sıkıntılar yaşadılar ama yağmurların da kesileceği yok. Bal rekoltesinin bu sene düşük olacağı, bunun yanında arıcılarımızın da sıkıntı yaşayacağı kaçınılmaz. İnşallah fındığımız çok olur da bölge olarak fındık telafi eder diye düşünüyorum. Ben 10 yıldır arıcıyım bu yıl gibi bir gün yağmur bir gün güneş görmedim. İnşallah bundan sonraki zamanlarda yüzde 80’i bitmiştir ama yüzde 20 kadar bir kestane umudumuz var. Bu tutarsa arıcılarımız sadece kendi masraflarını karşılayacağı tahminindeyim. Ama sadece bu bizim bölgemizde değil, bir Güneydoğuda bal olduğu haberi aldık üç günde. Önümüzdeki ay meteorolojiden aldığımız habere göre havaların açılacağı söyleniyor. İnşallah bundan sonra kestane olmazsa bile yaylada düzgün bal olur, iyi bal olur da arıcılarımız bu işten az daha zararlı çıkmış olur” dedi.
Yağışlarla birlikte sel felaketi yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyleyen Kaba, ancak bal veriminin az olduğunu vurgulayarak “Burada bize yansıyan, sellerde felakete uğrayan arıcımız yok. Ama tabii bal verimi olarak az oldu. Az olunca da arıcılar bir sıkıntı içerisinde. Ama bu demek değildir ki kestane olmazsa önümüzdeki haftalarda Denizli tarafında Kır çiçeği yayla ballarına gideceğiz. Artık buradaki kestane eksiklerimizi diğer yörelerin ballarıyla gidermeye çalışacağız” diye konuştu.
Bal fiyatlarını yükseleceğini ifade eden kaba, tüketicilere uyarılarda bulunurken, kaçak ballara dikkat edilmesini istedi.
Kestane balının geçen sene son döneme kadar 100 liraya kadar çıktığını belirten Kaba, “Bu senede az miktarda olacağını tahmin ediyoruz bal fiyatının yükseleceğini. Ama tüketicilerimizin çok dikkatli olması lazım. Yurt dışında bal olmayan ballar gelme ihtimali yüksek. Bölge arıcılarımızın ve tüketicilerimizin buna çok dikkat etmeleri lazım. Şimdiden başladı Gürcistan’dan bal getirmeler. Buna çok dikkat etmek lazım. Özellikle tüketicilerimizin bu bölgelerin balıdır diye alıp kullanmalarına arıcılarımız ve tüketicilerimiz engel olmak isteyecekler. Biz de tarım il müdürlüğümüzün öncülüğünde destek veririz kaçak balların uygunsuz balların satılmasını önlemeye çalışacağız” şeklinde konuştu.