Murat GÜRKAN/AYDIN, () - AK Partili Ankara 1'inci Bölge 1'inci sıra milletvekili adayı Ali Babacan, Aydın'da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin jeopolitik konumu gereği bir ateş çemberiyle sarıldığını; kuzey ülkelerdeki ekonomik sıkıntılar, güney ülkelerdeki iç savaşlara karşın ülkenin büyümekte olduğunu öne sürdü.
Aydın'da işadamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle sabah kahvaltısında bir araya gelen Ali Babacan, Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyleyerek ülke sorunlarını; bölgesel, jeopolitik, terör ve siyasal istikrarsızlık olarak 3 ana başlıkta topladı. Babacan, önümüzdeki dönemlerde bu sorunların etkilerinin azalmasıyla birlikte Türkiye'nin ekonomisinin daha yüksek büyüme oranlarına ulaşacağını açıkladı.
2008-2009 yılları arasında dünyada yaşanan krizin henüz tam anlamıyla çözülmediğini söyleyen Babacan, gelişmekte olan ülkelerin bu krizden daha uzun süreli etkilendiğini savundu. Babacan, "Rusya'nın ekonomisi daraldı. Ukrayna ekonomisi geçen sene yüzde 7 daraldı, bu sene yüzde 5 oranında daralacak. Geçen yıl Brezilya'nın ekonomisi sıkıntıya girmişti bu yıl yüzde 3 daha daralacak. Türkiye'nin güneyinde bulunan Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkemizde 2 milyon 200 bin Suriye vatandaşı var. İŞID Irak topraklarının 3'te 2'sini işgal ederek 8 milyon Irak vatandaşını etkisi altına aldı. İşte böyle bir coğrafyada bulunan Türkiye'nin çok çok dikkatli olması lazım. Bir ateş çemberiyle sarılmış durumdayız. Bu nedenle Türkiye'nin kendi içinde çok çok dikkatli olması lazım" dedi.
"EKONOMİMİZİN ÇARKLARI DÖNÜYOR"
Kuzeyinde ekonomik sıkıntılar, güneyinde ise iç savaşların yaşandığı coğrafyada yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin büyümekte olduğunu söyleyen Ali Babacan, "Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye geçen yıl yüzde 2.9 oranında bir büyüme yaşadı. Bu yıl da inşallah yüzde 3 oranında bir büyüme yaşayacağız. Otomobil satışları gayet iyi, geçen seneye göre artış var. Beyaz eşyaya baktığımızda yine geçen senenin üzerinde seyrediyor. Bütün bu olanlara rağmen çok şükür ekonomimizin çarkları dönüyor. Ama arzu ettiğimiz o yüksek oranlardaki büyüme oranlarına da ulaşmakta da güçlük çekiyoruz. Geçen seneki bütçemiz yüzde 1 oranında açık verdi. Bu yıl milli gelirimiz yaklaşık yüzde 3 oranında açık veriyor. Gelecek sene için Meclise önerilen bütçe açığı da yüzde 0.1 yani yüzde birin bile altında" diye konuştu.
Makro ekonomik sistemin üç ayağının sağlam bir ekonomi, gelirleri dengelenmiş bir bütçe ve enflasyon noktası olduğunu açıklayan Babacan para politikaları konusunda belli bir istikrarın yakalanmasının şart olduğunu hatırlattı. Babacan bu üç noktada da Türkiye'nin sağlam olduğunu söyledi.
Babacan'ın konuşmasının ardından toplantının soru cevap kısmı basına kapalı olarak gerçekleşti.

FOTOĞRAF