Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Çin’de başlayan Hindistan’dan geçen ve Türkiye’ye uzanan kuşak ve yol projesine azami seviyede katılım sağlanması gerektiğine inandığını belirtti.

‘Uluslararası Ekonomik Gelişme Zirvesi-Çin ve Hindistan Üzerinden Global Krize Bakış ve Türkiye’ konulu konferans Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maliye Bakanı Naci Ağbal, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya, eski Devlet Bakanı Işın Çelebi’nin katılımıyla Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferans, İstanbul Valisi Vasip Şahin, eski Devlet Bakanı Işın Çelebi, Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya’nın gongu çalmasıyla başladı.

Gong töreninin ardından konferans salonunda açılış konuşmasını gerçekleştiren Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “2008 yılında finansal kriz ile birlikte ABD’nin küresel etkinliği azalırken global düzeyde Çin ve Hindistan’ın daha fazla söz sahibi olduğu bir döneme girildi. Çin ekonomisi 1995’ li yıllarda buyana sürekli olarak yüzde 8’in üzerinde büyüyerek, Hindistan ise yüzde 8 ’in üzerinde büyüyerek ABD ekonomisiyle arasındaki farkı ciddi anlamda kapattı. Bu kapsamda gelecekte bu iki ülkenin dünya ekonomik ekseninde gittikçe daha fazla ağırlı olacağı kuşkusuzdur. Dolayısıyla bu ülkelerin ekonomisinin ayrıntılı olarak ele alınmasının ülkemiz açısından önemli olduğunu ve bu konferansın bu konuda ki bilgi altyapısını arttıracağını düşünüyoruz” dedi.

“Gerekli çalışmaları yürütüyoruz”

Çin’de başlayan Hindistan’dan geçen ve Türkiye’ye uzanan kuşak ve yol projesine azami seviyede katılım sağlanması gerektiğine inandığını aktaran Karadağ, “Proje kapsamında devasa projeler planlanmakta bu projelerin finansmanı için ciddi finansman kaynaklarına ihtiyaç bulunmaktadır. Örneğin Çin ticari kamu bankalarını yeni İpek Yolu olarak adlandırılan ‘kuşak ve yol’ projeleri kapsamında yurtdışı yatırımlarda kullanmak üzere on milyonlarca dolar tutarında finansman arayışı içerisinde bilinmektedir. Bu kapsamda Türkiye sermaye piyasalarını temsilen borsamız e ekonomimizin lokomotifi olan Türkiye Varlık Fonu olarak bu türden projeleri yönelik enstrümanların geliştirilmesinde ve alım satımda rol oynayabilmek için gerekli çalışmaları yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

BİST YKB Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’un İpek Yolu Borsalar Federasyonu’na katılması konusuyla ilgili olarak “Geçtiğimiz hafta katıldığımız Dünya Borsalar Federasyonu yıllık toplantıları kapsamında Şangay Borsası ve World Federation of Exchanges Başkanı aynı zamanda İpek Yolu Borsaları Başkanı olan Wu Qing Borsa İstanbul’un İpek Yolu Borsalar Federasyonu’na katılmasını davet etti. Yakın gelecekte Borsa İstanbul’u bu federasyona katılımını da yetkili kurumlarımızla değerlendiriyor olacağız” diye konuştu.