ORDU (AA) - Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Fatsa ilçesinde bulunan Cıngırt Mağarası'nda incelemelerde bulunarak kazı çalışmaları için 100 bin lira yardım yapacaklarını söyledi. 

Yapraklı Mahallesi'nde bulunan Cıngırt Mağarası‘nda incelemelerde bulunan Yılmaz, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol’dan bilgi aldı.

Kazı çalışmaları için 100 bin lira kaynak aktaracağını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Fatsa’mızın önemli tarihi figürlerinden bir tanesi Cıngırt Mağarası hakikaten tarihi yönü ve milattan önce 200’lü yıllara kadar geçmişi olan Makedon, Pontus bileşkesinin o döneme ilişkin tarihi kalıntılarını bünyesinde barındıran bir alan. Kurul kayası kalıntılarını da andıran ve özellikle derhiz yapısı Cıngırtla aynı. Buraya gerekli parayı aktardıktan sonra güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Burada kazılar yapılmış ve kazılar sonrasında ortaya çıkan tablo hiç yapılmamış gibi perişan bir hal almış. Hocamızla görüştük  Eylül ayı sonuna kadar akademik yıl açılışı gerçekleşinceye kadar 100 bin liralık bir ödeneğin kazı ve izin için yeterli olabileceğini söylediler. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak burası için talep edilen 100 bin lira parayı aktaracağız."

Büyükşehir Belediyesi olarak Cıngırt Mağarası'na maddi ve manevi destek vereceklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bakanlıkla kazı ve en son restorasyon sürecine ilişkin gerekli yazışmaları hemen başlatacağız. Burası yoluyla ulaşım zorluğu yaşadığımız bir alan, ulaşım sorunu çözülmüş bir Cıngırt Mağarası bizler için çok önemli. Cıngırt Mağarası Fatsa’ya yakınlığıyla ve görselliği ile önemli tarihi yerlerimizden birisidir. Ünye, Fatsa ve Kurul kaleleri bir zincirlerin halkası gibi. Büyükşehir Belediyesi her konuda bakanlığımızla uyumlu çalışacağız. Bakanlığımızın yıl itibarıyla harcamayı ön gördüğü rakamları biz finanse edeceğiz. Bakanlıkla koordinasyon halinde hem etrafın güvenliğinin sağlanması hem de yeni projelerin yapılması konusunda üzerimize düşen her görevi yapacağız."

Yılmaz, beraberindekilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek alandan ayrıldı.