Mehmet OKUYUCU/KARAPINAR (Konya), () - KONYA'nın Karapınar İlçesi'nde daha önce köy statüsünde olan Bağdaylı Mahallesi'nde oturan ve Güzelkışla Mahallesi'ndeki ilkokulda okuyan yaklaşık 60 öğrenci, her gün yaklaşık 1.5 kilometrelik yolu yürüyor. Öğrenci velileri, iki mahalle arasında dağlık alandaki yolun ıssız ve rampa olduğunu, o nedenle öğrencilerin yıllardan bu yana zor koşullarda okula gidebildiğini belirterek, çocuklarının taşımalı sistemle okullarına gitmesini istedi. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, 'Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nde, yerleşim yerinin taşıma merkezine uzaklığının en az 2 kilometre olması gerektiği için taşımalı eğitimin gerçekleşemediğini belirtti.
Bağdaylı Mahallesi'nde oturan ilkokul öğrencileri, yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıktaki Güzelkışla Mahallesi'ndeki Güzelkışla İlkokulu'nda eğitim görüyor. Öğrenciler yıllardan bu yana her gün velileriyle birlikte yürüyerek okula gidiyor. Mesafe kısa gibi görünmesine karşılık iki mahalle arasındaki yol, kırsal alanda, dağlık ve rampalı olduğu için öğrenciler sırtlarında çantayla, okula güçlükle gidebiliyor. Bazı öğrenciler ailelerinin olanakları doğrultusunda araçlarla, bazıları da o sırada yoldan geçen araçlarla okullarına ulaşabiliyor. Veliler, özellikle kış aylarında öğrencilerin okullarına gitmekte güçlük çektiğini ve çocuklarının taşımalı sistemle okullarına gitmesini istedi. Bazı veliler ise şartlar değişmez ise çocuklarını okulu göndermeyeceğini öne sürdü. Veliler adına konuşan Seyhan Biçer, şöyle dedi:
"Köyümüzdeki çocuklar, yakındaki Güzelkışla Köyü'nde eğitim görüyor. Ancak iki köy arası yol uzak. Çocuklarımızın güven içine okullarına gidip gelemiyor. Bazen bizler götürüyoruz, bazen de kendileri okullarına gidiyor. Yol kırsal alanda ve ıssız, çocuklarımızın başına kötü bir olay gelecek diye de korkuyoruz. İlla kötü bir olay geldiğinde mi önlem alınacak."
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sorunun çözümlenmesini isteyen Seyhan Biçer, "Eğer milli eğitim çözemiyorsa, büyükşehir belediyesi çözüm bulsun. Bir servis aracı ayarlansın" dedi. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, 'Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nde , yerleşim yerinin taşıma merkezine uzaklığının en az 2 kilometre olması gerektiği için taşımalı eğitimin gerçekleşemediğini belirtti.

FOTOĞRAFLI