Erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğu sorunundan söz edebilmek için bir erkeğin bu sorunu en az 3-6 ay boyunca devamlı şekilde yaşaması gerektiğini belirten Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mutlu Ateş, "Peniste hiç sertleşme olmaması, sertleşmenin sürdürülememesi ve bu sorunlardan birinin en az 3 ay sürekli olarak yaşanması, bir uzmana başvurmayı ve alta yatan nedenin araştırılmasını gerektirir. Çünkü sorun, erektil disfonksiyon olarak kabul edilir" dedi.
DİYABET VE KALP HASTALIĞI ALTTA YATAN NEDEN OLABİLİR
Erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluklarının en önemli nedenlerinden birinin diyabet olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mutlu Ateş, "Düzenli check up yaptırmak gibi bir alışkanlığın bulunmaması, birçok erkeğin diyabet hastası olduğunu fark etmeden yaşamını sürdürmesine yol açmaktadır. Oysa cinsel fonksiyon bozukluğu bazı kişilerde diyabet, tansiyon ve kalp hastalıklarının ön habercisi olabilir. Erektil disfonksiyon sorunu olan erkeklerin koroner kalp hastalığı riski yüzde 60’lara çıkmaktadır. Bunların yüzde 40’ında da damarların tıkanma riski bulunmaktadır. Yaşamı tehdit edebilen ve beraberinde çok önemli sağlık sorunlarına yol açabilen bu hastalıkların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Erektil disfonksiyon cinsel mutluluğun önündeki en önemli engeldir ancak önemli hastalıkların da habercisi olabileceğinden mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır" dedi.
PSİKOLOJİK ETKENLER SORUNU TETİKLEYEBİLİR
Diyabet hastası erkeklerde damarsal ve sinir ileti sistemiyle ilgili problemlerin erektil disfonksiyon riskini artırdığını da ifade eden Doç. Dr. Ateş, şunları söyledi:
"Diyabet tanısı alan erkeklerde hastalığın ereksiyon sorununa yol açma ihtimali büyük bir kaygıyı da beraberinde getirir. Bu durum, hiçbir neden yokken diyabetli erkeğin, psikolojik nedenli olarak ereksiyon problemi yaşamasına yol açabilir. Böylece diyabet hastası bir erkekte hem fizyolojik hem de psikolojik sorunlar iç içe geçebilir. Diyabetten kaynaklanan organik sorunlara bağlı ereksiyon tedavisinde birinci seçenek ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Ancak bu ilaçlarla tedavi edilen erektil disfonksiyonun kendisi değil, belirtisidir. Yani ilaçlar, diyabetin neden olduğu problemin altında yatan damarsal ve sinirsel faktörleri tedavi etmez. Eğer ağız yoluyla alınan ilaçlar yetersiz kalırsa ikinci basamak tedaviye geçilir. Bu da iğne tedavisidir. Diyabet hastaları insülin enjeksiyonu gibi iğne uygulaması yapabilir. Erektil disfonksiyon sorunu olan her diyabetli hastaya hangi tedavinin uygulanacağına; kan şekeri dengesi, hastalığın tipi, süresi, kullanılan ilaçlar ve eşlik eden komplikasyonlara göre karar verilir."