Ömür AVCI/TRABZON,()– TRABZONSPOR'un Bursaspor maçını kale arkası ve maraton tribününden izleyen taraftarlar, çirkin ve kötü tezahürattan verilen ceza nedeniyle hafta sonu oynanacak Akhisar Belediyespor maçında Avni Aker Stadı'ndaki yerlerini alamayacak.
UYGULAMANIN İLK ÖRNEĞİ
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bu yıl tribün kapatma cezası yerine getirilen, kötü tezahürat yapılan tribündeki taraftarın bir sonraki maça girişini yasaklama cezasının ilk mağdurlarından biri Trabzonspor taraftarları oldu. Bursaspor maçında hakem Tolga Özkalfa aleyhine yapılan çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle, bordo mavili kulübe Futbol Disiplin Talimatı uyarınca ceza verildi.
Geçen sezon çirkin ve kötü tezahüratın yapıldığı tribünün kapatılarak bir sonraki maçta o tribüne seyirci alınmaması şeklinde uygulanan ceza, bu sezon değiştirildi. Buna göre, Bursaspor maçında Trabzonspor’un her iki kale arkası ve maraton tribününde yer alan taraftarların PassoLig kartları bloke edilecek ve Akhisar Beledilyespor maçına giremeyecekler. Ancak, Bursaspor maçına gelmeyen taraftarlar, Akhisar maçında tribündeki yerlerini alabilecek.
KULÜP UYARDI
Trabzonspor Kulübü de geçen sezonki cezayla karıştırılmaması nedeniyle yeni uygulamayla ilgili bir açıklama yaparak taraftarlarını uyardı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Ligin ilk haftasında Bursaspor ile oynadığımız maç sonrası PFDK tarafından kulübümüz hakkında FDT'nin 53/2. Maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan KALE ARKASI A BLOK (yol tarafı), KALE ARKASI B BLOK (deniz tarafı), MARATON tribünlerine giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi müsabakaya girişlerinin engellenmesi kararı verilmişti. Alınan bu karar uyarınca sadece Bursaspor maçını belirtilen tribünlerden izleyen kombine kart ve biletli taraftarlarımızın kartlarına PASSOLİG tarafından bloke uygulanacak ve bu hafta oynayacağımız Akhisar Belediyespor maçını stadyumdan izleyemeyecekler. Bursaspor maçını belirtilen tribünlerde izleyen taraftarlarımız dışındaki seyircilerimiz, kale arkası ve maraton tribünü için bilet yüklemesi yapabilecek."
KAMERADAN TESPİT EDİLEMEDİ
Yeni uygulamaya göre çirkin ve kötü tezahürat yapan taraftarlar, stadyum kameralarından tespit edilemediğinde veya toplu olarak bu tür tezahürat yapıldığında o tribüne giren tüm taraftarlar bir sonraki maça giremiyor. Ancak, çirkin ve kötü tezahürat yapılan maçta söz konusu tribünlerde yer almayan taraftarlar, sonraki maçı izleyebiliyor.
MBİA AÇIKLAMASI
Trabzonspor’un Kamerunlu oyuncusu Stephane Mbia’nın ailesinin Boko Haram terör örgütü tehlikesi nedeniyle Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili haberlerin yalanlanması üzerine Trabzonspor Kulübü de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Stephane Mbia’nın, Fransız ve Türk basınında çıkan haberler nedeniyle yıpranması üzerine, "Trabzonspor düşmanlığı içeride de, dışarıda da aynı" başlıklı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Son günlerde Türkiye’nin konuştuğu, kadromuza kattığımız için de gurur duyduğumuz değerli oyuncumuz M’Bia ile ilgili yerel ve ulusal basında çıkan haberlerin maksatlı olduğu, Trabzonspor’a zarar vermekten başka bir amaç taşımadığını görmekteyiz. Üzüntümüz bu haberlerin ulusal basına kendi yerel medyamız tarafından yansıtılmasıdır. Yaşanan bu olay Trabzonspor düşmanlarının sadece dışarıda değil içeride de olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. Yapılan bu haberlerin gerçekle alakası yoktur. Oyuncumuz, ailesinin Türkiye’ye gelebilmesi için bürokratik yardım talebi istemesi üzerine bu işlemlerle ilgili devlet yetkilileriyle iletişime geçilmiş ve çözüm gerçekleşmiştir. Trabzonspor’a zarar vermek isteyen Trabzonspor düşmanlarını Trabzonsporlular çok iyi görüyor ve anlıyor. İçeride ve dışarıda Trabzonspor’a zarar vermemeleri adına başlattığımız ‘Bertaraf’ kampanyasında kazanan Trabzonspor olacaktır."