ÜLKE tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Meclis'e girmeyi başaran CHP'li Roman milletvekili Özcan Purçu, Ak Parti'nin dört Roman kökenli milletvekili adayını "Ben orijinal olanıyım. Onlar çakma" sözleriyle değerlendirdi.
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, partisinin Manisa İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Purçu, Roman vatandaşların sıkıntılarını yakından dinlemek amacıyla Manisa'ya geldiğini belirtti. İl Başkanlığı ziyaretine CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de katıldı. İl Başkanı Mustafa Ada ve partililer de hazır bulundu.
"GEÇ KALINMIŞ HAKKIN TESLİMİDİR"
Ziyarette ilk konuşan CHP'li Özel, Romanların parlamentoda temsil edilme hakkının geç kalmış bir hak olduğunu söyledi. Purçu'nun parlamentoya girmesiyle birlikte bu hakkın Romanlara verildiğini dile getiren Özel, "İzmir Milletvekili Özcan Purçu arkadaşımız tüm Türkiye'ye mal olmuş bir adayımız. Adaylığı fevkalade anlamlı. Biz onun varlığını listelerimizde bir renk olarak görmüyoruz. CHP'nin kendisine yapmış olduğu adaylık teklifi genel başkanımız çok uzun süreler önce kişisel değil genel olarak vermiş olduğu bir sözün yerine getirilmesiydi. Türkiye Cumhuriyeti'nde fevkalade geç kalınmış hakkın teslimidir. Türkiye Cumhuriyeti'nde bu ülkeye yürekten bağlı, yürekten seven, bu ülkenin güzel insanları Romanlarla hep birlikte yaşıyoruz. En zor işlerde çalışıyorlar, emek veriyorlar, para kazanıyorlar, vergi veriyorlar. Ama parlamentoda doğrudan temsilleri mümkün olmamıştı. Biz bunu parlamentonun rengi falan değil, zenginliği ve olması gereken bir hakkın doğrudan teslimi olarak görüyoruz. Sayının artmasını umuyoruz. 7 Haziran günü bir tek Özcan kardeşimiz vardı. Bugün Ak Parti'den de adaylar var. Ayrıca Özcan kardeşimizin bulunduğu aynı sıradan Ak Parti'den aday var. O aday yakın çevresine 'Allah CHP'den razı olsun' diyormuş. 'CHP 5'inci sıradan Özcan'ı koydu ki AKP'de bizim varlığımızı gördü. Bizi böyle değerlendirdi' diyormuş" diye konuştu.
SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN DANIŞMA MASALARI
Suriyeli mültecilerin sorunlarını tespit edebilmek amacıyla dört ilde başvuru masaları kurduklarını, İzmir'de kurulan başvuru masasından CHP'li Purçu'nun sorumlu olduğunu söyleyen Özel, "Özcan kardeşimizin parlamentoda kalıcı olacağını düşünüyoruz. Ama sadece Romanların temsilcisi olarak görmüyoruz. CHP'de Grup Başkanvekili olarak Türkiye'de azınlık hakları, göçmenler, sığınmacılar ile ilgili Türkiye'de ötekileştirilen, emekleri, varlıkları görülmeyen tüm gruplarla ilgili bir mesele olduğunda Özcan Beyi görevlendiriyoruz. Kendisi son olarak çok önemli bir komisyonda görev yapacak. Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri Suriyeli sığınmacılar, mülteciler, göçmenler sorunudur. Her birinin ayrı hukuksal ayrı karşılıkları var. Göçmen, sığınmacı ve göçmen kavramlarının. Biz 2 genel başkan yardımcımızı ve 4 milletvekilimizi görevlendirdik. Özcan Bey de İzmir sorumlumuz. İzmir, Muğla, İstanbul ve Adana'da birer başvuru masası açıyoruz. Suriyeli sığınmacılar ve tüm sığınmacı göçmen ile mülteciler için birer başvuru masası açıyoruz. Orada belediyelerimizin organizasyonuyla da bu sığınmacılar acil ihtiyaçları ve bunun yayında her türlü destek, psikolojik, teknik ile hukuki destek kendilerine sağlanacak. İzmir ilimizdeki moderatörü ise sevgili Özcan Purçu'dur" diye konuştu.
AK PARTİLİ ÖZDAĞ'A YANIT
Konuşmasının son kısmında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın Turgutlu'da yaptığı bir toplantıda "Kuşlarda onlardan daha çok beyin var. Kuş beyinlidir" sözüne de cevap veren CHPli Özel, "Selçuk Özdağ'ın çabasını anlıyoruz. AKP'nin Manisa'da düştüğü durumu anlıyoruz. Selçuk Özdağ'ın o sözlerine cevap verip, kendisini Özgür Özel'e polemik yaparak manşetlere taşıma gayretlerine cevap verecek kadar kuş beyinli değilim. O yüzden kendisine cevap vermiyorum" dedi.
CHP'Lİ PURÇU: BEN ORİJİNAL OLANIYIM. ONLAR ÇAKMA
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Roman milletvekili adaylığı konusunda Ak Parti'nin kendilerini taklit ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Özcan Purçu Türkiye tarihinde başarılmamış bir başarının hikayesidir. Demokrasinin aslında başarısıdır. Etnik kimlik olarak Roman kardeşlerimizin temsiliyeti noktasında bir ilktir. Bunu da CHP yapmıştır. Cumhuriyet tarihinde CHP bir ilki başarmıştır. Hem Avrupa'da hem Türkiye'de bir basamak yükselmiştir. AKP her konuda hırsızlık yaptığı gibi bu konuda da hırsızlık yapmıştır. Kopya çekmiştir. CHP genel seçimde bir Roman çocuğunu kontenjandan milletvekili yapmıştır. Şu anda baktığımızda ise AKP, Türkiye'de 4 Roman milletvekili adayı koydu. İlk olarak benimle aynı bölgeden 5'inci sıraya bir Roman aday koydu. İstanbul'da 17'nci sıradan hiç seçilemeyecek bir sıradan milletvekili adayı koydu. Kocaeli'de bir tane, Edirne'de bir tane seçilemeyecek bir yerde koydu. Ama o adaylardan benim bir farkım var. Ben orijinal olanıyım. Onlar çakma. Yanlış anlaşılmasın. Ayrımcılığa karşıyız. Roman'ın nasıl belli olduğunu mahallelerine gittiğinde göreceksiniz. Mahalleye girince Romanca selam verir, Romanca konuşursun. O adayların hiçbirisi Romanca konuşamıyor. Böyle bir fark var" diye konuştu.
"ÖZCAN PURÇU BİR PROJEDİR"
AK Parti'nin 'Roman Açılımı' adı altında başlattığı çalışmanın yalan olduğunu ve Roman vatandaşların kandırıldığını öne süren Purçu, "AKP yine bu dönemde Roman adayı kopya çekmiştir. Ama Özcan Purçu bir projedir. Bir Türkiye projesidir. Özcan Purçu, bu seçimde de tüm Roman kardeşlerimizin oyunu her yerde alacaktır. Roman açılımında koordinatörlük yaptım. Bakan beyin danışma kurulundaydık. Roman açılımında Romanları nasıl kandırdılar, verdikleri sözleri nasıl tutmadılar, hepsini tek tek iyi biliyoruz. Dönemin başbakanı, 'Bir yıl içinde çadırda kalan vatandaşımız kalmayacak' dedi. Ama gelin görün, hala insan onuruna yakışmayan bir şekilde Roman vatandaşlarımız, çadırlarda yaşıyor. Sabah kalktıkları zaman ne yiyeceğiz diye onu düşünüyor. Hükümet 13 yıldan beri bizden oy aldığı gibi, 2008'den beri verdiği sözleri tutmayarak Roman vatandaşlarımızı kandırmıştır. Oylarını almıştır. Ama biz bu gerçekleri Roman kardeşlerimize anlatıyoruz. Ancak onlar da gereken cevabı 7 Haziran seçimlerinde verdiler. Oylarımızda çok güzel artış gösterdi. Bu dönemde aynı dersi vereceğiz" diye konuştu.
Konuşmalardan sonra partililer ile sohbet eden CHP'li Purçu, daha sonra CHP Grup Başkanvekili Özel ve Manisa Milletvekili Biçer iler birlikte Saruhanlı İlçesi'ne hareket etti.

FOTOĞRAFLI