Toplantıda mevcut anayasanın değiştirilmesi asıl konuydu. Anayasadan darbe hukukunun unsurlarını temzilenmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme sona erdi. Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki makamında gerçekleşen görüşme 2,5 saat sürdü. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ve beraberindeki heyeti makam odası çıkışına kadar uğurladı.

Davutoğlu, beraberinde görüşmeye katılan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile Meclis'teki makam odasına geçti.

CHP: POZİYONUMUZU KORUYORUZ

YENİ ANAYASA

-Türkiye darbe yasasından kurtulmak zorunda

-Kişi hak ve özgürlükleri önündeki engeller kalkmalı

-12 eylül mevzuatının ayıklanmasına anlayış birliğine varıldı

-Kılıçdaroğlu torba yasa uygulamasına eleştirilerini anlattı

AB REFORMLARI

-AB uyum yasaları ve vize muafiyeti konusunda Türkiye'nin önünde bir takvim var.Daha önce de CHP AB ile ilgili reform paketlerine olumlu yaklaşmıştır. TBMM'ye gelecek olan reform paketine destek vereceğiz

BAŞKANLIK SİSTEMİ

-Başkanlık sistemi ile ilgili tavırlarımız aynı. Kuvvetle ayrılığı ilkesinin güçlendirilerek hayat geçirilmesi yönündeki duruşumuzu biz koruyoruz.

TUTUKLU GAZETECİLER

-Tutuklu gazeteciler ile ilgili Kılıçdaroğlu rahatsızlığını bir kere daha iletti. Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın devam etmesinin doğru olmadığını söyledi. Önümüzdeki günlerde ne tür girişimler olacak göreceğiz.

AK PARTİ: ÇOK İYİ GEÇTİ

AK Parti'den ilk yorum ise Ömer Çelik'ten geldi. Çelik görüşmenin çok iyi geçtiğini söyledi...

-Kılıçdaroğlu ve ekibine teşekkür ediyoruz. Soluk almadan iyi bir beyin fırtınası oldu.

YENİ ANAYASA

-Mevcut anayasanın değiştirilmesi asıl konuydu.

-Türkiye bu anayasayla 2023 hedeflerine ulaşamaz.

-Anayasayı darbe hukukunun bütün unsurlarından arındırılması yönünde anlaşıldı.

"TBMM İçtüzüğünün değişmesi için ortak irade ortaya çıkması gerektiği konusunda da bir anlaşma zemini çıktı."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

-Başbakan başakanlık sistemini gündeme getirdi. . Biz başkanlık sistemini gündeme getirdik, onlar da parlamenter sistemin uygun olacağını dile getirdi.

-Bizim başkanlık sisteminden ne anladığımız ve CHP'nin getirdiği parlementer sistemi önerisinin tarışılmasını istiyoruz

-Başkanlık sisteminin olumsuz örnekleri olduğu gibi, parlamenter sistemin de olumsuz örnekleri var.

"Bundan sonrasında bir uzlaşma komisyonunun ortaya çıkması halinde iki genel başkan bu çalışmanın yapılmasını söyledi. Sayın Genel Başkanımızın Milliyetçi Hareket Partisi'ni ziyaretinden sonra tablo daha da genişleyecektir."

AB REFORMLARI

-AB meselesi de gündeme geldi. AB meselesi AK Parti döneminde devlet meselesi haline gelmiştir. Bu konudaki vizyonumuz ve kararlılığımızın devam edeceği dile getirilmiştir. Fasıllar açılmadan CHP'nin mükellefiyetlerini yerine getirecek maddelere destek vereceğini açıkladılar. CHP, AB reformları konusunda destek verecek.

Milliyet