TOPLU AÇILIŞA KATILDILAR
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD programınca desteklenen 197 projenin toplu açılış töreni için Anemon Otel'e geldi. Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Denizli Ak Parti Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Bilal Uçar, bürokratlar ile destek alan projelerin sahipleri de törene katıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Denizli İl Koordinatörlüğü'nün IPARD Fonlarından 58 milyon lira destek verdiği 115 milyon lira toplam yatırım bedeli olan 197 tarım işletmesinin toplu açılışı yapıldı.
TARIM MODASI GEÇMEYEN SEKTÖR
Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 12 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde tarımda önemli reformları hayata geçirdiklerini söyledi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Tarım Kanunu'nun 2006 yılında Ak Parti Hükümeti döneminde çıkarıldığını söyleyen Bakan Eker, "Modası geçmeyen bir sektördür tarım sektörü. İnsanlar ne yaparlarsa yapsınlar günlük olarak gıda almak zorundalar. Bin sene sonra da böyle olacak. Son 150 yılda insanlar artık başkalarının ürettiklerini tüketiyor. Bu birçok faktörü beraberinde getiriyor. Yaptığınız her tarımsal faaliyet bir hesaba kitaba, verimliliğe dayanmak zorunda. Verimlilik için de değişim dönüşüm ve reform yapmak gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Türkiye'nin ilk tarım kanununu 2006 yılında biz çıkardık. Daha önce bir kanun yoktu. Türkiye'nin tarım sektörünü daha rekabetçi, verimli kılmak için gerekli birçok düzenleme yaptık. Birçok proje geliştirdik. Üretilen tarımsal ürünlerin hammaddelerinin yetiştirici yetiştirirken bunun bir sanayi ürünü haline getirilmesi gerekiyordu. Biz bunu 2006 yılında başladığımız Kırsal Kalkınma Projeleri'nin geliştirilmesiyle başladık. Bunu biz düşündük, uyguladık" dedi.
TKDK ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ
Bakan Eker, bakanlık olarak kırsal kalkınmayı sağlamak için 6 bin projeye destek verdiklerini, bunların 5 bin 500'ünün faal olduğunu, buralarda 40 binin üzerinde kişinin çalıştığını, bu projeler için 1 milyar 100 milyon dolar hibe desteği verdiklerini söyledi.  Kırsal kalkınma projelerinin yanı sıra 2011 yılından itibaren AB fonlarından yararlanmak için TKDK koordinatörlüklerinin kurulduğunu belirten Bakan Mehdi Eker, yüzde 65'e varan oranlarda tarımsal yatırımlara hibe desteği verildiğini kaydetti. Bakan Eker, TKDK kanalıyla 42 şehirde 8 bin tesisin tamamlandığını, bakanlık destekleriyle birlikte 13 bin 500 projenin tamamlanıp üretim yaptığını sözlerine ekledi.
ÜRÜN TAKİP SİSTEMİNİ ANLATTI
Tarımda dünyada olmayan bir enformasyon sistemini hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Eker, "Türkiye'ye bakanlığımızın sunduğu bir proje Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi. Dünyada şu ana kadar böyle bir proje yok. İlk, en büyük ve sadece Türkiye'de yapıldı. 42 ayrı veritabanının tamamını, bir entegre içinde bir projeye dönüştürdük. Tüm ürünleri takip edebileceğimiz, üreticinin de tüketicinin de bütün gelişmelerden haberdar olabileceği, Türkiye'nin her karış toprağında hangi ürün, hangi verimlilikte yetişiyor; bu bilgiye sahibiz, planlama yapabiliyoruz. Üretici neyle karşılaşacağını, rekoltesinin ne olacağını, ürününde hangi aparat olacağını bilebiliyor. Tüketici Denizli'de markette satın alacağı ürünün Türkiye'nin hangi köyünde üretildiğini, o parselde ne kadar gübre kullanıldığını, ne kadar ilaç kullanıldığını bilecek. Aldığı yumurtanın üzerinde o yumurtanın hangi çiftlikte, hangi kümesten üretildiğini bile takip edilebilecek muazzam bir sistem" dedi.
TÜM REFORMLAR SİYASİ İSTİKRARLA OLDU
Sistemin hayata geçirildiğini, sistemin bütün unsurlarının bakanlığının uzmanlarının emeği ve beyin gücüyle geliştirildiğini, patentinin bakanlığa ait olduğunu ve dünyaya satabilecek hale geldiklerini vurgulayan Bakan Mehdi Eker şunları söyledi: "Bütün bunlar siyasi istikrarla oldu. Türkiye ne zaman istikrarı yakaladıysa her alanda hamle yaptı. Kabuğu değişti, büyüdü. Biz milletimizden aldığımız güçle 2002'den sonra diğer bütün alanlarda olduğu gibi tarımda hamleyi gerçekleştirdik, sıçramayı yaptık. Türkiye tarımda önemli bir reform dönemini yaşıyor. Bütün bunlar Ak Parti hükümetlerinin emeğiyle desteğiyle gerçekleşti. Siyasi istikrar tarım sektöründe Türkiye'ye bunu kazandırdı. Diğer sektörlerde de önemli mesafe kaydetti. Yaşı 40'ın altında olan müteşebbislere, kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Buyurun getirin projenizi yüz liranın 65 lirasını 70 lirasını hibe olarak verelim." 
4.5 MİLYON HEKTAR TARIM ARAZİSİNİ TOPLULAŞTIRDIK
Ülkenin Ak Parti döneminde arazi toplulaştırmalarında da önemli çalışmalar yaptığını belirten Bakan Eker, "Eskiden Türkiye'nin kendine yeten 5 ülkeden biri olduğu söylenirdi. Edebiyat, Türkiye kendine yeten beş ülkeden birisiymiş. Ama inanın o ürünlerin kalitesi de son derece sınırlıydı. 10 yıl önce Türkiye'nin bütün ürünlerin toplam hasılası 23 milyar dolardı. Avrupa'da dördüncülüğe gelebiliyorduk. Şimdi 61 milyar dolar tarım hasılası elde ediyoruz yılda. 2008 yılından bu yana Avrupa'da birinci sıradayız artık. Tarım alanlarının bölünmesinin önüne geçecek düzenlemeler yaptık. Tarım alanları bölüne bölüne halı büyüklüğüne kadar düştü. 1926'da çıkan Medeni Kanun tarım alanlarının bölünmesine neden oldu. Artık Türkiye'de tarım arazilerinin bölünmesine izin verilmiyor. Türkiye tarihinin en büyük toplulaştırmasını yaptık. 4.5 milyon hektar tarım arazisini toplulaştırdık. 2023'te tüm arazilerin tamamı toplulaştırılması tamamlanmış olacak" diye konuştu.
Bakan Eker ve Zeybekci daha sonra IPARD desteğiyle projelerini tamamlayan 197 yatırımcıya destek çeklerini verdi. Tarım işletmelerinin toplu açılış kurdelesi kesildi. İki bakan törenin ardından aynı otelde tarım sektörü temsilcileriyle Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'na katıldı.

FOTOĞRAFLI