Ünye Şeyh Yunus Emre Derneği, Şeyh Yunus Külliyesi etrafına 20 adet ıhlamur ağacı dikti.
Saca mahallesi’nde bulunan Şeyh Yunus Külliyesi konusunda önemli çalışmalar yürüten ve tanıtılması için gayret sarf eden Ünye Şeyh Yunus Emre Derneği, külliye etrafına 20 adet ağaç dikti.
Ağaç dikimine destek vermek ve katkı sunmak amacıyla programa Ünye Şeyh Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, Prof. Dr. Şefik Dursun, Memur-Sen Ünye Şube Başkanı Davut Şişman, Saca Mahallesi Muhtarı Osman Sarıkahraman ve dernek üyeleri katıldı.
Neden ıhlamur ağacı dikildiği konusunda bilgiler veren Ünye Şeyh Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, önümüzde ki günlerde yine ağaç dikme çalışmaları yapacaklarını belirterek, “Bugün burada hep beraber mutlu bir işi sonlandırıyoruz. Ihlamur ağaçlarını Şeyh Yunus Emre diyarına dikiyoruz. Ihlamurun Ünye tarihinde çok büyük bir yeri vardır. Rahmetli Belediye Başkanımız Hüsrev Yürür bey, Ünye’de birisi iş yeri açacağı zaman ruhsat vermeden önce ’dükkanın önüne bir ıhlamur ağacı diktiğini göreceğim ve sana ruhsatı öyle vereceğim’ diyerek Ünye’nin içerisine yüzlerce ıhlamur ağacı diktirmiştir. Maalesef bu ağaçlar büyüdü 40-50 yıllık oldu ama kıymetini bilemedik. Geçen dönem birçoğunu kestik. Bu benim içimde bir ukdeydi. Kısmet oldu, biz bu ıhlamur ağaçlarını bugün buraya dikmek suretiyle bir nebzede olsa Ünye’nin ıhlamur sevgisini ortaya koymuş olduk. Bu mübarek beldeye bu ıhlamur ağacı güzelliklerinden güzellik katacak. Onun için hep beraber geldik, bugün buraya ıhlamur diktik. Bu ağaç dikme işimiz önümüzde ki günlerde de devam edecek. Türbenin etrafında bulunan tasavvuf yoluna da iğde ağacı dikeceğiz. Böylece, bu manevi yerde ki şeyh Yunus Emre’ye elimizden gelen sevgiyi saygıyı göstermek suretiyle şehrimizin de manen güzelleşmesine vesile olacağız” dedi.
“IHLAMUR ÜÇ YÖNÜYLE ÇOK ÖNEMLİ”
Ünye Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda Saca Mahallesi Muhtarı Osman Sarıkahraman ise ıhlamur ağacının 3 temel özelliğine değindi. Sarıkahraman; “Ben Ünye Ziraat Odası Başkanı olmamın yanı sıra bu mahallenin muhtarıyım. Ihlamur üç yönüyle çok önemli. Birincisi onun insan sağlığında ki yönü, yani çay olarak gıda aldığımız yönü. İkinci yönü, arıların soframıza sunduğu en güzel nimetlerden birisi ıhlamur balı. Buda çok önemli bir gıda. Üçüncüsü ise insanların burada otururken altında gölgelenmesidir. Böyle bir inceliği düşündüğü için ve mekanı güzel seçtiği için hem dernek başkanına hem de dernek yönetimine teşekkür ediyorum” diye konuştu.