Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin (ÇGC) ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 53.Başkanlar Konseyi Toplantısı’ 14-16 Temmuz tarihleri arasında yapıldı.

Büyük Sürmeli Oteli’nde 3 gün süren TGF 53. Başkanlar Konseyi Toplantısı’na ülkenin dört bir yanından gelen misafirler, ilk gün Seyhan Baraj Gölü’nü gezdi, Çatalan Köprüsü’nde hatıra fotoğrafı çektiren misafirler, dünyada içerisinden iki nehir geçen tek kent olma ünvanına sahip Adana’nın sahip olduğu su kaynakları için olumlu ifadeler kullandı. Adnan Menderes Bulvarı’nda Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmaları inceleyen, Adana’nın tarihi mekanlarının da yer aldığı geziye katılan konukları daha sonra Adana Valiliği tarafından Öğretmenevi’nde öğle yemeğinde ağırlandı. TGF’ye üye cemiyetlerin başkan ve yöneticileri geniş bir katılımla Yüreğir Belediyesi tarafından düzenlenen Demokrasi Şehitler Parkı açılışında yer aldı. TGF Başkanı Yılmaz Karaca, Başkan Yardımcısı İbrahim Erdoğan, Mehmet Ali Dim ile kurucu Başkanlar ve diğer konuklar, aynı gün akşam Büyük Sürmeli Oteli Akdeniz Balo Salonu’nda gerçekleştirilen, ÇGC Basın Yarışması Ödül Törenine katıldı.

Anadolu Basını büyük bir sınav verdi

Toplantının ikinci gününde, 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilmek istenen hain darbe girişimi karşısında Anadolu Basını’nın dik duruşunu ve darbe karşıtı tavrını ortaya koyan, o günün yerel gazetelerinin yer aldığı 15 Temmuz ve Anadolu Basını Sergisi açılışı gerçekleştirildi. Serginin açılışında konuşan TGF Başkanı Yılmaz Karaca; hain darbe girişiminin ilk saatlerinden itibaren Anadolu Basını’nın büyük bir sınav verdiğini belirterek, “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde de Anadolu Basını dik durmuş, demokrasiden ve cumhuriyetten yana tavır koymuş, darbe karşısında aktif olarak halkla birlikte büyük bir sınav vermiştir. Türk basını ve O’nun yürekli mensuplarını gönülden kutluyoruz” dedi.

‘Darbe insanlık suçudur’

Başkanlar Konseyi yaptığı toplantının ardından “Darbe insanlık suçudur” başlıklı basın bildirisi yayınladı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, "15 Temmuz 2016 tarihinde halkımız tüm dünyaya tam anlamıyla bir demokrasi dersi vermiş ve ülkemizi adeta uçurumun kenarından çekip almıştır" dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Yılmaz Karaca, her darbenin bir insanlık suçu olduğunu vurguladı. TGF’nin açıklamasında şunları kaydetti:

"Bundan bir yıl önce, 15 Temmuz 2016’da, ülke ve toplum olarak tam anlamıyla bir kabusu yaşadık. FETÖ Terör Örgütü adına, sinsi ve sistemli bir hedef için gerçekleştirildiği belirlenen kanlı darbe girişimi, Türkiye’yi derinden sarsmış, kahraman halkımıza büyük acılar yaşatmıştır. Ülkemiz üzerinde emelleri hiç bitmeyen dış güçlerin maşası olan hainler, TBMM’yi bombalayıp, savunmasız halkımızın üzerine ölüm kusmuş, yüzlerce vatandaşımızı şehit etmiş, binlerce insanımızı da yaralamış, ortalığı yakıp yıkmışlardır. 15 Temmuz, bu ülkenin tarihine geçen ve vatan hainliğinin en utanç verici örneğinin yaşandığı kahrolası bir darbe girişimidir. Biliyoruz ki, her darbe bir insanlık suçudur, her darbe halk düşmanlığıdır ve her darbe vatan hainliğidir. TGF olarak sebep olanları, bu hainliğe göz yumanları, destek verenleri, aktif olarak görev alanları, kurşun sıkanları, bomba atanları, kan kusanları, ekmeğini yiyip suyunu içtikleri ülkelerine ihanet edenleri bin kere lanetliyoruz. Tabii ki, hain bu darbeye karşı tarihi bir sınav vererek, onurlu bir direnç ortaya koyan Türk basınını ve onun yürekli mensuplarını da gönülden kutluyoruz. Güzel ülkemizi uçurumdan çekip alan Şehitlerimizi her daim rahmet ve minnetle anacak, Gazilerimize de her zaman şükran duymaya devam edeceğiz. Bu vesile ile önemle vurgulamak isteriz ki, birey hak ve özgürlüklerini koruyup kollayan en ideal yönetim biçimi; ancak çağdaş demokrasilerde mümkün olabilen demokrasilerdir. Darbeler ise demokrasilerin askıya alındığı, halkın adeta prangaya vurulduğu insanlık dışı uygulamaların yaşandığı acımasız süreçlerdir. Halkımızın tercihi de hep demokrasi ve cumhuriyetten yana olacaktır."

Varda Köprüsü’nü gezen misafirler, tarihi geçmişi ve görüntüsü karşısında köprünün turizme kazandırılması için yatırımlar yapılması gerektiğini belirterek, hatıra fotoğrafı çektirdiler.

TGF 53. Başkanlar Konseyi Adana Toplantısına gelen davetliler, 3 gün süren etkinlikler sonrası Adana’dan ayrıldı.