İzmir’in Urla ilçesinde, iki gün sürecek Urla Felsefe Günleri, Eski Tamirhane Binasında başladı.

Urla ilçesinde, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Urla Felsefe Günleri start aldı. Urla Kaymakamlığı, Urla Belediyesi ve Urla Felsefe Gönüllüleri işbirliğiyle düzenlenen ve iki gün sürecek festivalin ilk programı Eski Tamirhane Binasında yapıldı.

Konuşmasına, "Felsefe, bilim, din, sanat, edebiyat ve sezgi üzerine, kendini ifade edebilmeyle ilgili insana dair ne varsa 7 bin 500 yıldır olduğu gibi Liman Tepeden, Klazomenai’ye yine aynı yerde Ege kıyılarında, Urla’da hayat bulmaya devam ediyor" diyerek başlayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Emanet aldığımız bu kültürel miras, hep birlikte düzenlediğimiz felsefe günleriyle nesilden nesile aktarılacak. Ve hiçbir zaman sanatsız kalmamış bu toprakların hayat damarları dün olduğu gibi yarın da felsefeyle, akılla, edebiyatla beslenmeye devam edecek. Hiç düşündünüz mü felsefe, sanat, hukuk, adalet neden Ege kıyılarında doğdu? Neden Avrupa’da, Neden Asya’da değil de Ege kıyılarında? Ege kıyılarında karnınızı doyurmak için çok çaba sarf etmenize gerek yoktur. Elinizi uzattığınızda incirlere, zeytinlere, üzümlere, her türlü meyveye, onlarca çeşit bitki ve sebzeye ulaşırsınız. İnsanlar bunları üretmek için fazla zamana ihtiyaç duymadılar. Doğanın bu cömert hediyeleri herkese yettiği için savaşmaya da gerek duymadılar. Kendilerine kalan bolca zamanda Felsefe yaptılar, sanat ürettiler, hukuk ürettiler. Bu sayede de özgür düşündüler. Düşünceler baskı altına alınamadı; bilimle ispatlandı, edebiyatla sunuldu, hukukla korundu. Bunların hepsini bize Egenin eşsiz doğası sundu" dedi.

İki gün boyunca tartışılacak

Urla Kaymakamı Önder Can ise, şöyle konuştu:

"Felsefe insan yaşamını, varlığının değerini, varoluşunu bir bütün olarak ele almakta ve sonunu bilme dayamaktır. İnsanlara düşünme ve sorgulama yetkisi kazandıran Felsefe, insanların dogmatik fikirlerden uzak daha özgür düşünmelerini sağlamaktadır. Düşüncenin gelişiminde, toplumların ilerlemesinde, bilimlerin çağ atlamasında olumlu yönde katkıları olan felsefe, ürettiği sorularla, geliştirdiği çözüm önerileriyle bilimsel gelişimin ve yenilikçi buluşların da temelini oluşturmaktadır. İçinde bulunduğumuz çağı yakalayabilmek, merak eden, soru soran, kendini sürekli geliştiren, düşünebilen insanların yetişmesi son derece önemlidir. Felsefeden her anlamda yararlanmamız gerekmektedir. İki gün sürecek Felsefe Günlerinin verimli geçmesini diliyorum."

Programa ayrıca, öğretim görevlileri, şair ve yazarlar, meclis üyeleri ve Felsefe gönüllüleri de katıldı. İki gün boyunca gerçekleşecek olan toplantılarda akademisyenler, şairler ve yazarların, “Felsefe ve Edebiyat” konuları anlatılıp tartışılacağı ifade edildi.