Ünlü Fizyoterapist Ümit İstiraç, anne adaylarının hamile kalmadan önce bağırsak sağlığına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “İkinci beyin olarak da anılan bağırsağımız, bizim vücudumuzdaki hastalıklar kadar çocuklarımızın hastalıklarının ve zekasının da belirleyicisi olmaktadır” dedi.
Gelecek nesillerin sağlıklı ve zeki bireyler olarak dünyaya gelmesinde, annelerin gebe kalmadan önceki bağırsak sağlığının çok önemli olduğu ortaya çıktı. Manisa’da yeni hizmete giren Osteofiz Egzersiz-Eğitim Danışmanlığı’nın sahibi Fizyoterapist Ümit İstiraç, anne adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu. Anne adaylarının özellikle bağırsak sağlığına çok dikkat etmesi gerektiğini aktaran İstiraç, “İkinci beyin olarak da anılan bağırsağımız, bizim vücudumuzdaki hastalıklar kadar çocuklarımızın hastalıklarının ve zekasının da belirleyicisi olmaktadır. Sindirim sistemimizin son ve en önemli durağı olan bağırsağın beyin ve bedenle çok büyük bir ilişkisi vardır. Bunu en bariz olarak yaşadığımız streslerde yakından hissederiz. Ancak çoğumuzun önemsiz gördüğü bu sistem bizim hastalıklarımızın geçiş kapısıdır. Toksinlerin, ağır metallerin, bakteri ve mikropların, sindirilememiş besinlerin bağırsak duvarından geçerek dolaşım sistemine katıldığı ve birçok hastalığa sebep olduğu bugün bilinmektedir. Bunun örnekleri içerisinde çölyak hastalığı, otizm, hiperaktivite, disleksi, Parkinson, alzheimer ve daha birçok hastalık mevcuttur” dedi.
“HAMİLE KALMADAN ÖNCE SAĞLIKLI HALE GETİRMEK ZORUNDAYIZ”
Gerek kendi sağlığı, gerekse de gelecek nesillerin sağlıklı olması için anne adaylarını hamile kalmadan önce sağlıklı hale getirmek zorunda olduklarını kaydeden İstiraç, şöyle konuştu: “Anne adaylarının beslenmelerini incelediğimizde, mesela soya vücutta iyot emilimini engellemektedir. Bu da tiroit fonksiyonlarını azaltmaktadır. Tiroit ise vücudumuzda birçok fonksiyonda yer alırken, özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde bebeğin tiroit ihtiyacını anneden karşıladığını göz önüne almamız gerekmektedir. Tiroidin buradaki önemi ise nöron gelişimini sağlamasıdır. Aynı şekilde beslenmede fitat görüyoruz. Fitat ise buğday, pirinç, arpa, çavdar gibi besinlerin yanında soyada da bulunmaktadır. Soyadaki oranı en yüksektir. Fitat vücut tarafından sindirilemeyen bir fosfordur ve vücuda girdiğinde kalsiyum, magnezyum, demir, çinko gibi önemli minerallere bağlanır ve bunların serbest kalmasını engeller. Böylece de mineral eksikliği ve bunlara bağlı hastalıklar ve semptomları yaşanmaya başlar. Bunlar verilebilecek birkaç örnekti. Bunları düşündüğümüzde sağlıklı ve zeki nesillerin olabilmesi için hamilelik öncesi anne sağlığının düzenlenmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir toplum sağlıklı annelerden geçer. Ruhen ve bedenen.”