İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN -Kalın (Sivas) Demiryolu hattının yenilenmesi için ilk ray söküm etkinliğine katılan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Ömer Yıldız, projenin, 258.8 milyon euro ile bugüne kadar AB hibe fonlarıyla finanse edilen en büyük ölçekli proje olduğunu söyledi.
Yaklaşık 3 yıl boyunca kapalı kalacak Samsun- Kalın Demiryolu hattının yenilenmesi için ray değişim çalışmaları bugün gerçekleşen törenle başladı. Samsun Gar Müdürlüğü binasında gerçekleşen törene Vali İbrahim Şahin, TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız da katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, "Modernizasyonu yapılacak demiryolu hattımız, Cumhuriyet'in ilk demiryolu müteahhidi Nuri Demirağ tarafından yapılmış, 1932 yılında hizmete açılmıştır. 2003 yılından itibaren başlatılan demiryolu atağı kapsamında 100-150 yıllık el değmeyen yollar dahil olmak üzere bugüne kadar 9 bin 396 kilometre konvansiyonel hattımız yenilenmiştir" dedi. 
2009 yılında Ankara- Eskişehir, 2011 yılında Ankara- Konya, 2013 yılında Eskişehir-Konya ve 2014 yılında Ankara- İstanbul ile Konya- İstanbul arasında yüksek hızlı tren işletmeciliğine geçildiğini hatırlatan Yıldız, "Yeni inşa ettiğimiz Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattının Köseköy- Gebze kesimi ile Irmak-Karabük-Zonguldak hattının rehabilitasyon ve sinyalizasyon projeleri 'Ulaştırma Operasyonel Programı' kapsamında Avrupa Birliği IPA fonları ile gerçekleştirilmektedir. İlk ray sökümünü gerçekleştirdiğimiz Samsun- Kalın hattının modernizasyon projesinin de büyük bir bölümü AB IPA fonlarından finanse edilecektir. Samsun- Kalın hattının modernizasyon projesi, bugüne kadar AB hibe fonlarıyla finanse edilen en büyük ölçekli projedir" diye konuştu.
'Kuzeyi Güneye, Türkiye’yi Geleceğe Taşıyoruz' sloganıyla yürütülecek olan projede 378 kilometrelik hattın altyapı ve üst yapı standartlarının yükseltilerek sinyalizasyon sistemi kurulacağını da ifade eden Genel Müdür Ömer Yıldız, şöyle devam etti:
"Modernizasyon çalışmaları tamamlandığında mevcut hat tamamen yenilenecek, sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemleri kurulacak, 48 tarihi köprü restore edilecek, 30 köprü ve 1054 menfez yeniden yapılacaktır. Ayrıca tüneller genişletilecek, istasyon yol uzunlukları 750 metreye çıkarılacak, tüm yolcu peronları AB standartlarına göre yenilecek, tüm istasyonlara yolcu bilgilendirme ve anons sistemi kurulacaktır. Böylelikle hattın kapasitesinde ve trenlerin işletim hızı ile konforunda önemli oranda artış sağlanacak, yük ve yolcu taşımacılığında demiryolu daha çok tercih edilecektir. 2017 yılı sonunda tamamlanması planlanan proje 258.8 milyon euro'ya mal olacak. Tüm paydaşlarla koordineli bir şekilde gece gündüz çalışarak, belirlenen süreler içerisinde projenin tamamlanacağına inanıyorum."
Konuşmaların ardından protokolün butonlara basması ile birlikte ilk ray sökümü gerçekleşti.

FOTOĞRAFLI