Bir yıldır Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde (NEÜ) bulunan 57. Alay Sancağı, Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıldönümü anma törenlerinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerine teslim edildi.
Törene, NEÜ Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi öğrencilerinden Zekeriyya Avcı, Koray Karaoğlu, İzzettin Kılıç, Mustafa Çalışır ve Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinden Ayşe Akdemir katıldı. Sancağın Çanakkale’ye uğurlanmasından önce NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker sancağı öğrencilere teslim etti.
Burada bir açıklama yapan Rektör Şeker “Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak başta şanlı Türk Bayrağımız olmak üzere, 57. Alay Sancağına da nizamına uygun gerekli saygı ve ihtimamı göstererek, ecdadımıza layık olmaya çalıştık. Gereken özenin diğer Üniversiteler ve değerli öğrenciler tarafından da gösterileceğine inancımız tamdır” ifadelerini kullandı.
Zekeriyya Avcı ise, bir yıldır alıştıkları sancağa veda etmenin hüznünü yaşadıklarını dile getirdi. Sancağın bir yıl boyunca üniversitelerinde kalmasından memnun olduklarını ifade eden Avcı, “Sancak nöbetinin tüm gençler tarafından tadılmasını istiyoruz. Bu noktada bu şerefli görevi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerine devretmiş bulunmaktayız. Tüm gençlerin bu sancağa sahip alaya, vizyonuyla ve misyonuna sahip şekilde ve bu idealde çalışmalarda bulunmasını umut ediyoruz” dedi
Yoğun katılımın gerçekleştiği Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıldönümü anma törenlerine yaklaşık 25 bin kişi katıldı. 57. Alay Vefa Yürüyüşüne üniversite öğrencileri, izciler, askeri lise ve harp okulu öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu organizasyonunda düzenlenen "57. Alay Vefa Yürüyüşü”ne katılanlar, önce Eceabat ilçesi’ne bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Türk Kızılay’ı ile Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı, yürüyüş öncesinde katılımcılara, tümü şehit düşen 57. Alay askerlerinin son yemeği kırık buğday çorbasını dağıttı.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da çorba dağıtımına yardım etti. 100 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazını kılındı. Ardından Bakan Kılıç’ın da yer aldığı grup saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti.
Yürüyüşün bitiş noktası Conkbayırı’nda yapılan törende 57. Alay’ın temsili sancağı NEÜ öğrencileri adına Zekeriyya Avcı tarafından, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerine teslim edildi.