›› Ortak basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Trump ise Türkiye’yi DAEŞ ve PKK gibi terör örgütlerine karşı desteklediklerini belirterek “İlişkimizi hiç kimse yenemeyecektir” dedi

Trump, Erdoğan ve heyeti ile çalışma yemeği yedi. Yemeğe Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Adalet Bakanı BEKİR BOZDAĞ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray’da, uzun süredir merakla beklenen ilk yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirdi. Görüşmeyi “tarihi dönüm noktası” olarak niteleyen Erdoğan, yeni dönemin temellerinin atıldığını kaydetti. FETÖ ve PYD uyarısı da yapan Erdoğan, “Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yok. Özelikle YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir” dedi. Erdoğan, resmi çalışma ziyareti için geldiği ABD başkenti Washington’da, önemli konukların ağırlandığı Beyaz Saray’ın karşısındaki Blair House’ta konakladı. Erdoğan’ın aracı tören kıtasının arasından geçerek Beyaz Saray’ın girişine geldi. ABD Başkanı Trump, Erdoğan’ı kapıda karşıladı. İki lider burada tokalaşarak Oval Ofis’e geçti. Başbaşa görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü. Erdoğan Oval Ofis’te Beyaz Saray Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra Trump ile birlikte Oval Ofis’te basın mensuplarına poz verdi. Samimi ve sıcak tavırları ile dikkati çeken Trump, “Türkiye ile çok iyi ilişkilerimiz var. Bunu daha da iyi hale getirmek istiyoruz” dedi. Türk-Amerikan ilişkilerini ilgilendiren konularda zor ve uzun müzakereler yapacaklarını belirten Trump, Erdoğan’a ziyaretinden dolayı teşekkür etti. 20 dakika süren görüşmenin ardından Erdoğan ve Trump daha sonra Roosevelt Salonu’na geçerek basın açıklaması yaptı. Trump’a “değerli dostum” diyen Erdoğan şunları kaydetti:

MEVCUT DURUMU ELE ALDIK: Öncelikle ABD Başkanı Sayın Trump’a ve ekibine şahsım ve heyetime gösterdikleri ilgiden dolayı şahsım, milletim adına şükranlarımı ifade ediyorum. Bir kez daha huzurlarınızda Sayın Trump’ı seçimlerde elde ettiği tarihi zafer için kutluyorum. Köklü geçmişe dayanan ve stratejik ortaklık düzeyine erişmiş olan Türkiye-ABD ilişiklerinin mevcut durumunu ele aldık. Türkiye ile Amerika arasındaki bağlar demokratik değerler ve müşterek menfaatler temelinde gelişmiştir. Aramızdaki ilişikleri güçlü tutmamız karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde özellikle de iki ülkenin göstereceği yakın işbirliği her zamankinden çok daha büyük önem kazanmıştır.
DAYANIŞMAYI ARTTIRMALIYIZ: Esasen Amerika ile BM, NATO ve G-20 gibi kilit kuruluşlar içinde zaten yakın işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu platformlar başta olmak üzere her alanda diyalog ve dayanışmamızı daha da arttırmanın kararındayız. Doğrusu ben bu ziyaretimizi bu bakımdan tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Gerek ikili görüşmemiz gerek yapacağımız heyetler arası görüşmenin geleceğimize yönelik çok daha büyük kazanımlar elde edeceğimize fırsat tanıyacağına inanıyorum. Ekonomi, ticaret enerji ve savunma sanayi alanlarında işbirliğimizi artırma konusunda hemfikiriz.
PYD SİTEMİ: DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yok. Özelikle YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir.
DAYANIŞMAMIZ YETER: Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz. Suriye, Irak, Yemen ve Libya’daki kaosu fırsata çevirmek isteyenler eninde sonunda kaybedeceklerdir. İki müttefikin dayanışma ve yakın işbirliği eli kanlı cinayet şebekelerini bertaraf etmek için kafidir.

ABD Başkanı Donald Trump: İlişkimizi kimse yenemeyecek

ABD Başkanı Trump basın toplantısında Türkiye’yi terörle mücadelede desteklediklerini belirterek, “Türkiye ile birliktelik ilişkimizi hiç kimse yenemeyecektir” dedi. Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Beyaz Saray’da ağırlamaktan onur duyduğunu belirterek, “Türkiye ve Amerikan halkları onlarca yıldır dost ve müttefiklerdir. Türkiye, komünizm ile savaşta Sovyetler Birliği’nin gelişmesine karşı önemli bir ülkeydi. Sovyetler Birliği’ne karşı efsanevi bir varlık gösterdiler. 
Türk askerleri Kore Savaşı’nda Amerikan askerlerinin yanında omuz omuza ve cesaretle savaştılar ve yaptıklarını asla unutmayacağız. Kore’deki cesaretleri bizim askerlerimizin hala unutmadığı şeylerdendir” dedi. Trump, “Şu anda terörle mücadelede yeni bir düşmanınız var ve beraber mücadele etmek istiyoruz. Türk halkı terör saldırılarıyla karşılaştı. Tük halkına desteğimizi sunuyoruz. 

Türkiye’yi destekliyoruz

Türkiye’yi terörle mücadelede destekliyoruz. DAEŞ ve PKK gibi terör örgütlerine karşı destekliyoruz. Terör örgütlerine güvenli liman bırakılmayacaktır. Türkiye’nin Suriye’deki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Yaşananlar insanlık vicdanını yaralıyor” diye konuştu. Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile karşılıklı ticari ilişkileri geliştirmek konusunda hemfikir olduklarını belirterek, “Türkiye’nin silah siparişleri vardır, bunların Türkiye’ye ulaşması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Blair House

Blair House’da, 1942 yılından bu yana ABD’yi ziyaret eden başta devlet başkanları olmak üzere en üst düzeydeki konuklar ağırlanıyor. Beyaz Saray’ın konuklarını burada ağırlaması konuklarına verdiği önemin bir simgesi olarak değerlendiriliyor.

Gülen’in iadesi

Trump, Erdoğan ve heyeti ile çalışma yemeği yedi. Yemekte, Erdoğan, YPG-PYD terör örgütüne verilen silahlarla ilgili endişelerini iletti. Erdoğan, Gülen’in Türkiye’ye iadesini de istedi. 1 saat 10 dakika planlanan Beyaz Saray ziyareti 2 saat 10 dakikaya uzadı.

‘İşbirliğimiz çok önemli’

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Sayın Başkan’a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETÖ konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade ettim. Suriye ve Irak’ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Tabi Sayın Trump’ın seçim zaferi Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede yeni beklentilerin doğmasına, umutlarını filizlenmesine yol açmıştır. Biz yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz. Bilhassa Suriye rejiminin son kimyasal saldırı sonrası takınılan kararlı tutumu oldukça yerinde buluyoruz. Terör örgütleriyle ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların geleceğini ümit ediyoruz. Bölgesel istikrar ve güvenliğin temininde Türkiye-ABD işbirliği çok önemlidir. Sayın Trump ile istişarelerimizi yoğunlaştırma, işbirliğimizi devam ettirmenin inanıyorum ki kararlılığı içindeyiz.”

Kalın: FETÖ’ye yönelik adımlar görüşüldü

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. İkili ve heyetler arası görüşmelerde Türkiye-ABD ilişkilerinin stratejik öneminin vurgulandığını ifade eden Kalın, “Ekonomi, ticaret ve savunma alanlarında atılacak adımlar değerlendirilmiştir. PKK ve DAEŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele masaya yatırılırken, FETÖ terör örgütüne yönelik atılabilecek adımlar görüşülmüştür. Temaslar sırasında Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Twitter’dan karşılıklı mesaj

ABD Başkanı Trump, görüşmenin ardından resmi Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Trump, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beyaz Saray için hoş geldiniz için büyük bir onurdu” ifadelerini kullandı. Erdoğan da twitter hesabından, Trump’ın paylaşımını alıntılayarak bir mesaj paylaştı. Erdoğan, İngilizce yazdığı mesajında, “Misafirperverliğiniz için teşekkürler sayın başkan. İnanıyorum ki bugünkü toplantı bizim uzun süredir devam eden ittifak ve stratejik ortaklığımızı güçlendirecektir” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Beyaz Saray’a gelişinde kapıda karşıladı. İki lider baş başa yapılan görüşmenin ardından ortak açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Trump’ı Türkiye’ye davet etti.

Kaynak:Milliuyet