Karagandi Tattimbet Kazak Halk Müziği Orkestrası tarafından verilecek konsere katılmak için ilimize gelen Uluslararası Türk Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kazakistan Karagandi Eyaleti Bölge Valiliği temsilcileri, akademisyenler, genç girişimciler ve basın mensupları, Vali Güngör Azim Tuna’yı makamında ziyaret etti.
Vali Tuna, ziyarette yaptığı değerlendirmede, Eskişehir’in sanayisiyle, iç ve dış ticaret hacmiyle, kültür ve turizm potansiyeliyle, yüksek düzeydeki eğitim anlayışıyla güçlü bir il olduğunu söyledi. Tuna, "Eskişehir Valiliği ve TÜRKSOY ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonla Kültür Başkentliği sürecinde yakaladığımız dostluk ve kardeşlik zeminini daha da geliştirmek istiyoruz. Türk dünyasını teşkil eden ülkelerle ilişkilerimizin artarak devam etmesi anlamında Eskişehir’imizin bu gibi münasebetleri devam edecektir. Bu konu hem Eskişehir için hem de Türkiye için önemlidir” dedi.
Kazakistan’la diğer Türk Cumhuriyetleriyle ve tüm Türk dünyası ülkeleri ile bağlarımızı sürdürmeye devam edeceklerini söyleyen Vali Tuna; “Bu gidiş ve gelişler birbirimizi daha yakından tanımamız için önemli. Üniversitelerimizin birbirleriyle işbirliği içinde olmaları önemlidir. Çocuklarımızın birbirlerini tanımaları, karşılıklı eğitim ve öğrenim görmeleri, gidip gelmeleri çok önemli. Kültür ve sanat etkinliklerinin birlikte yapılması ve gerçekleştirilmesi önemli. Bugün akşam hep birlikte güzel bir konser izleyeceğiz. Kazakistan’ın Karagandi şehrinden gelen genişçe bir orkestra, Türk dünyasının halk müziklerini bize sunacaklar. Onları ağırlamaktan büyük mutluluk ve şeref duyuyoruz” şeklinde konuştu.
KÜLTÜR ALANINDAKİ İLİŞKİLER ARTARAK DEVAM EDECEKTİR
2014 yılının Ekim ayında Kazakistan’a bir dizi resmi ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Vali Tuna, “Görüldüğü gibi üst düzeyde başlayan yakın temaslar ve ziyaretler yavaş yavaş meyvesini verecek. Girişimcilerimizin bir araya gelmesi, tanışması ve birlikte iş yapmaları bu bağlarımızı daha da güçlendirecek. Kazakistan’da yatırım yapan çok Türk iş adamımız var. Bunların sayısının artması tabii ki bizim için önemli. Kazakistan’a yapmış olduğumuz ziyaret esnasında gerek Çimkent bölgesinde, gerek Karagandi bölgesindeki iş imkânları, iş fırsatları ve devletin sağladığı imkânları, teşvikleri orada gördük. Eskişehir’de yine benzer bir şekilde sanayinin ve ticaretin çok önemli olduğu bir ildir. İki üniversitesiyle güçlü eğitim anlayışı olan bir ildir. Tabii ki üniversitelerimize düşen öncelikli görevde sanayinin ihtiyacı olan nitelikli insan gücünü bir taraftan yetiştirmek olmalıdır. Kültür alanında ilişkilerimiz her zaman artarak devam edecektir. Eskişehir’de bulunduğunuz süre içerisinde iyi vakit geçirmenizi temenni ediyorum” diye konuştu.
ORTAK KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Heyettekileri Vali Tuna’ya tek tek tanıtan TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, Eskişehir’de bulunmaktan dolayı memnun olduklarını ifade etti. Vali Tuna’yı yakın dostu olarak nitelendiren Kaseinov, “Çok samimi söylemek istiyorum ki, Türk dünyası ülkeleri arasında en çok tanınan ve sevilen isim sayın valimizdir. 2012 yılının sonunda, Türk Dünyası Kültür Başkentliğini Astana’dan alan Eskişehir olmuştu. Biz, TÜRKSOY Delegasyonu olarak çalıştığımız 14 ülkeden Avrupa, Asya ve Balkan ülkeleriyle, Eskişehir’in Kültür Başkentliği süreci içerisinde çeşitli etkinlikler yaptık. Türk dünyasının birliği adına sayın valimizin yaptığı maddi ve manevi bütün bu çalışmaları, 2013 yılı boyunca yapılan bütün etkinlikleri ve tecrübelerini diğer Türk dünyası ülkeleriyle paylaşmaları bizim için önemli. Günümüz dünyasında yaşanan kültür çatışmaları içerisinde aziz dostum sayın valimle beraber kültürümüzü, halklarımızı kısacası ortak kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğiz. Bu yönde yapılan çalışmalarımız her zaman devam edecektir. Bu işleri yapmak büyük bir gönüllülük ister” dedi.
Karagandi şehri ile Eskişehir’in kardeş şehir olduğunu aktaran Kaseinov, konuşmasının sonunda Türkiye ve Kazakistan ülkeleri arasında yaşanan iyi ilişkilere değindi.
Ziyaretin sonunda Vali Tuna, heyettekilere günün anısına 2013 TDKB anı tabağı ve ajansın yayımladığı prestij kitaplarından oluşan kitap seti takdim etti.