Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dış ticaret açığı haziranda 6.2 milyar dolar, yılın ilk 6 ayında ise 33.2 milyar dolar oldu. İhracat haziran ayında, yüzde 6.9 azalarak 12 milyar dolar, ithalat yüzde 12.5 azalarak 18.2 milyar dolar oldu. Böylece dış ticaret açığı da haziranda yüzde 21.6 azalışla 6 milyar 206 milyon dolara geriledi. Açığın gerilemesinde en önemli katkı fiyatı son 1 yılda yüzde 54 düşen petrol ürünlerinden geldi. Türkiye geçen yıl 6 ayda 27.3 milyar dolar petrol ürünü ithal ederken bu tutar 20.6 milyar dolara indi. Yüzde 25 azalan petrol faturası Türkiye'ye 6.7 milyar dolar kazandırdı.

ALTINDAN 6 MİLYAR DOLAR GELDİ
Haziran ayında Türkiye'nin enerji faturasının göstergesi olan enerji ithalatı yüzde 26.4 azalarak 3.32 milyar dolar oldu. Petrol fiyatlarındaki düşük seyrin ithalatı azaltmasıyla dış ticaret açığı yılın ilk yarısında ise yüzde 16.3 daraldı. Altın ticaretinin yılın ilk yarısı itibarıyla dış ticaret açığını daraltıcı etkisi 5.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. TÜİK verilerine göre, aralarında altının da yer aldığı ve yılın ilk aylarında aylık bazda 2 milyar dolara ulaşan kıymetli metal ihracatı haziranda 318 milyon dolar, ithalatı ise 284 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatta yıllık bazda yüzde 6.6'lık bir gerileme görülüyor, Mayıs ayındaki yüzde 21.4'lük yıllık daralmaya kıyasla daha sınırlı. Euro cinsinden ise artış görülüyor. Bu durum aslında Avrupa'daki canlanmanın ihracatımızı olumlu etkilediği ancak Euro/dolar paritesindeki gelişmelerin bu resmi gölgelediğini ortaya koyuyor” dedi.

'EURO BAZINDA YÜZDE 13 ARTIŞ VAR'
Kömürcüoğlu, ihracatta parite etkisine dikkat çekerek Avrupa ülkelerine Euro cinsinden ihracatın yüzte 13 gibi güçlü bir artışa işaret ettiğini kaydetti.

Kaynak : Habertürk