Sindirime faydalı

Yerde bağdaş kurarak yemek yemek sindirim sisteminiz için çok faydalı. Yemeğe uzanmak için ileri geri eğilip doğrulmak karın kaslarının mide özsıvısı salgılamasına yardımcı oluyor.

Ömrü uzatır

Düzenli olarak oturduğunuz yerden ellerinizi kullanmadan kalkmak ömrünüzü uzatıyor. 51 ve 80 yaş aralığındaki katılımcılar arasında yapılan bir araştırmaya göre destek almadan yerden kalkmak uzun bir ömürle doğru orantılı.

Çünkü bunun için esnek ve güçlü bir vücuda sahip olmanız gerekiyor. Oturduğunuz yerden destek almadan kalkmakta zorlanıyorsanız gelecek 6 yılda hayatınızı kaybetme ihtimaliniz 6.5 daha fazla.

Kan dolaşımını arttırır

Yerde otururken kalp vücudun diğer bölümlerine daha kolay kan pompalıyor. Ayrıca yemek yerken oluşan fazla baskıyı azaltarak kalp sağlığınızı koruyor.

Kilo vermeye yardımcı olur

Yerde oturarak yemek zihnimizde ve vücudumuzda sakinleştirici bir etkiye sahip. Sakin bir vücut ise yediklerinin farkındadır. Bu da fazla yemeyi önler. Çünkü bu pozisyonda vagus siniri daha iyi çalışır ve mideden beyne daha etkili sinyaller gönderir, beyninize midenizin dolduğunu söyler. Ayrıca bu pozisyonda daha yavaş yersiniz.

Gücünüzü ve esnekliğini arttırır

Yerde otururken kalçanızı, dizlerini ve ayak bileklerinizi esnetiyorsunuz. Bu aynı zamanda omurganızın, omuzlarınızın ve göğsünüzün de esnemesini sağlıyor. Buna karşın saatlerce bir sandalyede oturmak zayıf, gergin ve ağrılı bir bel; zayıf karın kasları; katı, esnek olmayan ve ağrılı kalçaların sebeplerinden bir tanesi.

Fark etmeden meditasyon oturuşu

Yerde bağdaş kurarak oturduğunuzda aslında yogada meditasyon oturuşu (Sukhasana) adı verilen oturuşa benzer bir pozisyon alıyorsunuz. Bu poz çok basit gibi görünse de doğru yapıldığında sağlığa birçok faydası var.

Omurganız dik ve göğsünüz açık bir şekilde oturduğunuz Sukhasana, bütün gövdeyi güçlendiriyor ve şekle sokuyor. Kas gerilimini hafifletiyor ve kök çakranızı açıyor.

Duruşu düzeltir

Yerde bağdaş kurarak oturduğunuzda farkında olmadan duruşunuzu düzeltiyorsunuz. Sukhasana pozunda sırtınızı düz tutup, omurganızı açıp, omuzlarınızı geri çekmeniz gerekiyor. Bu oturuş duruş bozukluğundan kaynaklanan bütün ağrı türlerini önlemeye yardımcı oluyor.