IŞİD, örgüt lideri Ebubekir Bağdadi'nin öldüğünü doğruladı. El Sumarya televizyonunun Irak’ın Ninova şehrinden bir kaynağa dayandırdığı habere göre; IŞİD’li teröristler örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin öldüğünü teyit etti. Söz konusu kaynağa göre; IŞİD, Bağdadi’nin öldüğünü doğrulayan ve yeni liderin adının verildiği kısa bir açıklama yayınladı.

Sputnik'in El Sumarya'dan aktardığı habere göre terör örgütü IŞİD, örgüt lideri Ebubekir El Bağdadi'nin öldüğünü doğruladı.

Irak'tan yayın yapan El Sumarya televizyonunun, Ninova'dan ismini vermediği bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, IŞİD, örgütün lideri Bağdadi'nin öldüğünü doğruladı.

YENİ HALİFENİN İSMİ BELLİ

Kaynağın anlattığına göre, IŞİD militanları Bağdadi'nin ölümünü ve 'yeni halifenin' ismini duyurdukları kısa bir açıklama yaptı.

16 Haziran’da Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bağdadi’nin Rus  

hava saldırıları sonucu Mayıs ayında Rakka’da ‘muhtemelen’ öldürüldüğü belirtilmişti.

50 KIRBAÇ CEZA

Açıklama henüz hiçbir Iraklı yetkili tarafından doğrulanmadı. Al Sumaria kanalı dün IŞİD Bağdadi'nin ölümüne ilişkin tartışmaları yasakladığı ve bu tartışmalara ceza olarak 50 kırbaç cezası verdiği aktarıldı.

IŞİD'İN GELECEĞİ NE OLACAK?

Ebu Bekir El-Bağdadi Temmuz 2014'te IŞİD'in lideri olarak ilk kez halk önüne çıkmıştı.

Üç yıl önce Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) lideri Ebu Bekir El Bağdadi Musul kentinde "hilafet" ilan etmişti. Bugünse aynı kentte Irak hükümeti Musul'un kurtuluşunu kutluyor.

2014'ten bu yana Suriye ve Irak'ta geniş bir alanı ele geçiren IŞİD, örgüte katılımların hızla azalması ve toprak kaybı nedeniyle varlık mücadelesi verir hale geldi.

HALİFELİĞİN SONU" YAKIN OLABİLİR AMA BU IŞİD'İN SONU ANLAMINA GELİYOR MU?

İngiltere'de Bradford Üniversitesi Barış Çalışmaları Bölümü'nden Profesör Paul Rogers "Ne yazık ki yanıt hayır" diyor.

BBC'ye konuşan Rogers, "IŞİD, Irak ve Suriye'de uzun vadeli direnişe hazırlanıyor ve kendisini küresel bir harekete dönüştürmeyi hedefliyor" yorumunu yapıyor.