SAMSUN (AA) - Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Samsun'un son dönemde Vezirköprü Oymaağaç kazılarıyla dikkat çektiğini bildirdi.

Kubalı, yaptığı yazılı açıklamada, 70’li yıllarda Ord. Prof. Bahadır Alkım tarafından Kuzey Anadolu Bölgesi özellikle Samsun ve çevresinde toprak üstü araştırmaları yapıldığını bu çalışmalar kapsamında Hitit öncesi ve Hitit sonrasına tarihlendirilen 50'den fazla yerleşme yeri belirlendiğini anımsattı.

Bu yerleşmelerden birisi olan Vezirköprü Oymaağaç Höyüğünde 2005-2006 yıllarında yüzey araştırmaları gerçekleştirildiğini ve bu yüzey araştırmalarında ise Karadeniz’de ilk defa Hitit çivi yazılı tablet parçalarına rastlandığını hatırlatan Kubalı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"2005 yılında Berlin Freie Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Rainer Maria Czichon'un başkanlığında yürütülen yüzey araştırma ve kazı çalışmalarında tabletlerin yanında bol miktarda çanak, çömlek, ve seramik parçaları bulunmuştur. Hititlerin dizi başkenti Nerik’in burada olduğu düşünülmektedir. Bu sene de Czichon'un başkanlığındaki yerli ve yabancılardan oluşan 67 kişilik ekiple kazı çalışmaları 29 Haziran tarihinde başlanmış ve devam etmektedir."