Samsun'da koronavirüs genelgesiyle kapaanan iş yerlerine sayaç okumada "kıyas uygulaması" yapan SASKİ, açık işletmelere deaynı yöntemi gerçekleştirmesi iş yükü azalan esnafa haksızlık olarak nitelendirildi.

ESNAF TEPKİSİ

Samsun'da kapalı olan işyelerine "kıyas uygulaması" ile su bedeli uygulayan SASKİ'nin açık bulunan işyerlerine de aynı yöntemi gerçekleştirmesi esnafın tepkisine yol açtı. Samsun Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüb Güler, "Böyle mantıksız iş olur mu? Kapalı işyerleri zaten okunamıyor. Kıyas tahakkuku uygulanabilir. Ancak açık olan iş yerlerine böyle bir uygulama yapılırsa işleri her geçen gün zaten azalan esnafa haksızlık olur. Esnüaf kullanmadığı suyun parasını vermiş olur. Küçük esnaf ve sanatkarı rahatlatacak önlemler alınması gerekirken, dahası belediyenin esnafa katkı vermesi lazım olduğu yerde bu yapılan sdoğru bir uygulama değildir. Açık işyerini okunsun sayacında ne yazıyorsa o tahakkuk edilsin ya da ertelesin" diye konuştu.

MAĞDURUYET OLMAYACAK

Bu arada, SASKİ Genel Müdürü Fatih Yıldız, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında kıyas tahakkukuna gidildiğini normal sayaç okuma dönemine geçildiğinde vatandaşın mağduriyetinin giderileceğini söyledi. Yıldız, kıyas tahakkukunda iş yerlerin açık veya kapalı olduğuna bakılamadığını belirterek, "Bizim tahakkukumuz çoğu zaman gündüz, dolayısıyla bu süreçte açık veya kapalı olması durumuna göre işlem yaparsak, adil bir uygulama olmaz. Buradaki mesele, vatandaşımıza anında itiraz hakkı veriyoruz. Vatandaşımız 'faturam böyle değil' dediği anda düzeltiyoruz. Bunun için herhangi bir dilekçe istemiyoruz, eleman göndermiyoruz ve vatandaşımızı sorguya çekmiyoruz. Şu anda en büyük ve en önemli şey, insanların dışarı çıkmasını engellememiz. Bizim yapmak istediğimiz bu, paranın peşinde değiliz.  Geçen hafta biz okumayı tamamen durdurduk.  Devletimiz kıyas tahakkuku kararı aldı, biz ona uyuyoruz" diye konuştu.

Dilber BAHADIR