Emre BAYLAN/ANTALYA, () - GAZETECİ, yazar, ressam Fikret Otyam'ın adı, ölümünün 40'ıncı gününde eşi Filiz Otyam'la birlikte kış aylarında Antalya Konyaaltı Caddesi'nde kaldıkları evin de bulunduğu sokaktaki parka verildi. Muratpaşa Belediyesi'nce yeniden düzenlenen park, aynı zamanda Antalya Sanatçılar Derneği'ne de ev sahipliği yapacak.
Antalya'da böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 9 Ağustos'ta 89 yaşında yaşama veda eden gazeteci, yazar, ressam ve fotoğraf sanatçısı Fikret Otyam'ın adı, Antalya'da yaşadığı sokaktaki parka verildi. Muratpaşa Belediyesi'nce, Otyam çiftinin kış aylarını geçirdikleri Konyaaltı Caddesi'ndeki evlerinin de bulunduğu sokakta bulunan park, Otyam anısına yeniden düzenlendi.
Fikret Otyam adını taşıyan ve Antalya Sanatçılar Derneği'nin de içinde yer alacağı 1250 metrekare büyüklüğündeki parkın açılışına, Otyam'ın eşi Filiz Otyam, Fikret Otyam'ın kızları İrep, Döne ve Elvan'la birlikte Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal ve eşi Ümran Uysal, CHP İl Başkanı Semih Esen, Otyam ailesinin yakınları ve Antalya'daki sanatseverler katıldı.
Başkan Uysal, Otyam'ın dünyanın en büyük sanatçıları arasında yer aldığını belirterek, "Fikret Otyam bu zor coğrafyada, kültürlerin buluştuğu ve çok farklı kültürlerin kesişim noktası Anadolu'da, Balkanlar'dan Mezopotamya'ya ve Arap dünyasına uzanan o kültürel farklılıkların bütün yansımalarını sanat eserlerinde gözler önüne sermiştir" diye konuştu. Otyam'ın eserlerinde bu kültürel farklılıkların birer zenginliğe dönüştüğünü belirten Uysal, şunları söyledi:
"Farklılarımızın ne kadar büyük zenginlik olduğunu Fikret Otyam'ın yazdıklarında, resmettiklerinde görebilirsiniz. Doğu'yu, Batı'yı, Ege'yi, Akdeniz'i, Güneydoğu'yu, Mezopotamya'yı, Orta Anadolu'yu görebilirsiniz. 'İnsanlar kardeştir' derler ya, işte Fikret Otyam'ın sanat eserlerinde etnik kökeni, kültürü farklıları neler olursa olsun insanların kardeş olduğunu görebilirsiniz."
'HÜZNÜ CANLI TUTMAK İÇİN DEĞİL'
Kentin en işlek caddelerinden birinde açılışı yapılan parkı, Fikret Otyam için sürekli bir hüznü canlı tutacak yer olarak kurgulamadıklarını belirten Uysal, "Tabii ki içimizde bir hüzün var. Ancak bu kişisel bir şey. Bu park bunun için değil. Onu tanıma şansı, eserleriyle karşılaşma şansı bulamayanlar için, genç kuşak için 'Kim bu adam, ne yapmış?' diye merak etmeleri ve yeni kuşakların onun dünyaya bıraktığı mesajla ilgilenme şansı yaratırsa gerçekten amacına ulaşmış olur" dedi.
Otyam'ın eşi Filiz Otyam, eşinin vefatının üzerinden geçen 40 gün içinde yaşadıklarını "Keşke Fikret burada olsaydı da görseydi" şeklinde anlattı ve "Bu güzel dostluklara, sevgilere, vefaya çok çok teşekkür ediyorum onun adına. Onun güzel bir lafı vardır. 'Vefa ne yazık ki artık kalmadı bir tek İstanbul'daki bozacının adı' derdi. Öyle olmadığını güzel insanlar olarak hepiniz gösteriyorsunuz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Uysal, Filiz Otyam'a bir örneği de parkın girişine yerleştirilen Fikret Otyam'ın gravür maskını hediye etti ve parkın açılış kurdelesini birlikte kesti.

FOTOĞRAFLI