Türkiye’de alınan kararla gün ışığından daha fazla yararlanmak için 30 Ekim pazar günü kış saati uygulamasına geçilmiyor. Ancak bu durum teknolojik cihazlarda karmaşaya yol açacak. Cihazlarda otomatik saat ayarının bulunmasının sorunlara neden olmaması için uyarılar yapılıyor. Akıllı telefonlar, saatler ve bilgisayarlarda saatin otomatik olarak kendini geri alabileceği ve herkesin ayarlarını kontrol etmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasının her sene yıl boyu sürdürülmesine ilişkin karar, eylül ayında Resmi gazete’de yayımlanmıştı. Bilgisayarlarda işletim sistemi kullanılan Microsoft, Türkiye genelinde devam edecek yaz saati uygulamasının Windows kullanıcılarını olumsuz etkilememesi için bir güncelleme yayınladı. 

Windows önlemini aldı
Cihaz güncellemeleri otomatik olmayan kullanıcıların bu değişimden etkilenmemek için manuel güncelleme yapmaları gerekiyor. Microsoft Türkiye, Windows kullanıcılarının bu değişimden etkilenmemesi için bir güncelleme yayınladı. Bilgisayarı otomatik güncellemelere kapalı olan kullanıcıların kış saati uygulamasından etkilenmemesi için manuel yükleme yapmaları gerekiyor. Windows 10 güncelleştirmesi almak için Windows 10 güncelleştirme geçmişi sayfası içinde listelenen en son güncelleştirmeleri yüklemek gerekiyor. Güncelleştirmeler, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2012, Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Service Pack 1 (SP1), Windows 7 SP1, Windows Server 2008 Service Pack 2 (SP2), Windows Vista SP2 işletim sistemleri için geçerli.

Ceplere manuel ayar
Cep telefonu tarafında ise operatörler de mesaj göndererek abonelerini saatin otomatik olarak geri alınabileceği konusunda uyarıyor. Operatörler şebeke ve baz istasyonlarında saati güncel tutarak önlemlerini alıyor. Ancak işletim sistemleri ve cihaz üreticilerinin saatlerde güncelleme yapması gerekiyor. Akıllı telefon sahiplerinin otomatik geri almadan etkilenmemesi için saat ayarlarını manuele almaları öneriliyor. 

Telefon saati nasıl değiştirilir?
Akıllı telefonların saatlerinin çoğu otomatik ayarda. Çoğu kullanıcı saat ve tarih ayarları menüsünden otomatik tarih ve saat dilimi seçeneğini kullanıyor. Operatörler birlik sağlamak için zaman bilgilerini uydular üzerinden sağlıyor. Kullanıcılar, otomatik tarih ve saat dilimini seçtiğinde telefon, uydudan aldığı zaman bilgisi ile kendini güncelliyor. Operatörler önlemlerini alsalar da kullanıcıların dikkat etmesi gerekiyor. Bazı telefonlarda telefon ayarı cihaz üreticisi ya da işletim sistemine bağlı. Bu nedenle kullanıcının otomatik olarak kendini geri alacak saatlere önlem olarak manuel yani elle ayara geçmeleri öneriliyor. Böylece pazar günü işe ya da randevunuza geç kalma sorunu yaşamazsınız.