Maltepe Belediyesi’nin düzenlediği “Cumhuriyet Benim” festivali, ilçe meydanında ve Küçükyalı Adnan Kahveci Parkı’nda açılan sergilerle, görsel bir şölene dönüştü. Maltepeliler, “Tarihe Dokunanlar” adı verilen sergiyle Kurtuluş Savaşı’nda mücadele eden kadınları ve Cumhuriyet’in yetiştirdiği isimleri yakından tanıyor.

Maltepe Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilk olan ve bir ay sürecek “Cumhuriyet Benim” etkinlikleri, büyük bir ilgi ve coşkuyla sürüyor. Etkinlikler kapsamında ilçe meydanında “Nutuk” ve “Kuvayı Milliye” ile Küçükyalı Adnan Kahveci Parkı’nda “Kuvayı Milliye Kadınlarımız” ve ressam Turgut Kahraman’ın mahalle parklarında açılan “Tarihe Dokunanlar” sergileri, Maltepelilerin beğenisine sunuldu. Sergilere büyük ilgi gösteren Maltepeliler, Kurtuluş Savaşı, Atatürk ve silah arkadaşları, Kurtuluş Savaşı’nın kadınları ve Cumhuriyet’in yetiştirdiği önemli isimlerini yakından tanıma şansına sahip oldular. Sergiler, 29 Ekim’e kadar mahallelerde, Maltepe Meydanı ve Küçükyalı Adnan Kahveci Parkı’nda ziyarete açık olacak.

Nutuk ve Kuvayı Milliye

İlçe meydanında açılan Nutuk eseri, büyük bir şekilde hazırlanan ve tam ortasında Atatürk figürünün bulunduğu bir eser. Eserde Cumhuriyet’in yetiştirdiği önemli isimlerden olan İbrahim Balaban, İlhan Selçuk, Türkan Saylan, Uğur Mumcu, Tuncel Kurtiz, Yaşar Kemal, Turan Dursun, Attila İlhan, Aziz Nesin, Can Yücel, Ruhi Su, Nazım Hikmet, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok gibi isimler yer alıyor. Sarmal bir şekilde hazırlanan Kuvayı Milliye eserinde, at üstünde Atatürk, kağnı çeken cefakâr Türk kadınları, 215 kg. ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak Çanakkale Savaşları’nın kaderini değiştiren Seyit Onbaşı ve çeşitli Kurtuluş Savaşı figürleriyle Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’na yer veriliyor.

Parklarda “Tarihe dokunanlar” sergisi

“Kuvayı Milliye Kadınlarımız” eserinde de, Kurtuluş Savaşı’nın önemli kadın figürlerinden Nene Hatun, Kara Fatma, Süreyya Sülün Hanım, Nazife Kadın, Domaniçli Habibe, Satı Çırpan, Binbaşı Ayşe, Halide Onbaşı, Şerife Bacı, Gördesli Makbule, Hacı Osman kızı Fatma, Yirik Fatma, Bitlis Defterdarının Hanımı, Faika Hakkı, Senem Ayşe Hatun, Zeynep Onbaşı, Naciye Hanım gibi kadın kahramanlarımızın resimleri ve özgeçmişleri yer alıyor.

Ayrıca ressam Turgut Kahraman’ın “Tarihe Dokunanlar” sergisi de 29 Ekim’e kadar Maltepe’nin 18 mahallesindeki parklarda olacak. Sergi de, Atatürk’ün yanı sıra, Cumhuriyet’in yetiştirdiği önemli isimlerden Kemal Sunal, Tuncel Kurtiz, Kazım Koyuncu, Âşık Veysel, Yaşar Kemal, Türkan Şoray gibi önemli isimlerin portreleri yer alıyor.