Çukurova Neonatoloji Derneği bünyesinde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ve Adana’da çeşitli hastanelerde hizmet veren yenidoğan hemşirelerine yönelik düzenlenen kursa katılanlara sertifikaları törenle verildi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlık toplantı salonunda düzenlenen törende konuşan Çukurova Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Narlı, Yenidoğan ünitelerindeki bakım kalitesinin yüksek olmasının yenidoğan ölümlerinin önüne geçmede çok önemli bir role sahip olduğunu dile getirdi. Narlı, "Yenidoğan Yoğun Bakımı hizmetinde zincirin en önemli halkalarından birisi şüphesiz hemşirelik hizmetidir. Yenidoğan ünitelerinde çalışan hemşire sayısı ve hemşirelerin kalıcılığı maalesef istenilen düzeyden uzaktır. Hemşirelerin göreve temel teorik ve pratik donanımlara sahip olarak başlayabilmelerinin tüm sürecin işleyişini önemli düzeyde etkileyecek olması, bu pratik ve kısa süreli kursu gerekli kılmıştır" dedi.
Bu ihtiyaç doğrultusunda Çukurova Neonatoloji Derneği bünyesinde bir kurs düzenlenmesini kararlaştırdıklarını ve bölgede hizmet veren yenidoğan öğretim üyeleri, yenidoğan uzmanları ve yenidoğan sorumlu hemşirelerinin katkılarıyla bir yıllık bir çalışma sonucunda “Pratik Teme Yenidoğan Hemşireliği Kursu"nun hayata geçirildiğini belirten Narlı, kursun hedef kitlesinin yenidoğan hemşireleri, ebe hemşireleri, yenidoğan birimlerinde çalışan çeşitli personeller olduğunu dile getirdi.
Kursa, Adana’da bulunan yenidoğan ünitesine sahip hastanelerden 23 kursiyerin katıldığını belirten Narlı, kursun bu alanda ilk olma özelliği taşıdığı da kaydetti.
3gün süren kursta yenidoğan bakımı ile ilgili 19 konu teorik ve uygulamalı bir şekilde aktarıldı. Kurs sonunda ise katılımcılara sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Kursun bölgedeki diğer on üç ilde de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.