Tuvalet kağıdı, saat, ayna, takvim, kalem ile plastik,  kağıt, ağaç, bambu, seramik, cam, bakır ve alüminyumdan ürünlerin de aralarında  yer aldığı çeşitli eşyaların ithalatında yüzde 6-25 arasında ilave gümrük vergisi  alınacak. 
 
 Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararları, Resmi Gazete'de  yayımlandı.
 
Buna göre, İthalat Rejimi Kararına ek liste ve tabloda gümrük tarife  pozisyonu ile isimleri belirtilen, aralarında plastik, kağıt, ağaç, bambu,  seramik, cam, bakır ile alüminyumdan bazı ürünlerin yanı sıra tuvalet kağıdı,  ayna, zarf, takvim, boya, kalem ile çeşitli saat türlerinin yer aldığı eşyaların  ithalatında yüzde 6-25 arasında ilave gümrük vergisi uygulanacak.
 
 Bu kapsamında tahsil edilecek ilave gümrük vergisi oranları, toplam  vergi oranı Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında Kanunda gösterilen hadlerin  yüzde 50 artırılmış düzeyini aşamayacak. Aşması durumunda söz konusu kanunda  gösterilen hadlerin yüzde 50 artırılmış düzeyi uygulanacak.
 
İlave gümrük vergisi, gümrük idarelerince ithalatta alınan gümrük  vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek ve genel  bütçeye gelir kaydedilecek. Türkiye ve Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Gümrük  Birliği anlaşmasınca serbest dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük  muafiyetinden yararlanmak amacıyla ihracatçı tarafından düzenlenen belge (A.TR)  ile ithal edilen AB veya Türk menşeli olmayan eşyalardan ilave gümrük vergisi  alınacak.
 
 Kararların uygulanmasında eşyanın menşeinin doğru beyan edilmesinden  ithalatçı sorumlu tutulacak. Söz konusu ürünlerin Dahilde İşleme Rejimi  kapsamında ithal edilerek işlem görmüş ürün olarak ihraç edilmesi halinde, varsa  telafi edici verginin hesaplanmasında bu karar hükümleri uygulanmayacak. Bu  kapsamdaki ürünlerin İthalat Rejimi Kararı ekli listelerdeki gümrük vergisi oranı  üzerinden vergi tahsilatı yapılarak gümrük gözetimi altındayken A.TR dolaşım  belgesi düzenlenerek AB üyesi ülkelere ihraç edilmesi halinde de ilave vergi  uygulaması söz konusu olmayacak.
 
 Bu kararların yayımı tarihinden önce Türkiye'ye sevk edilmek üzere,  taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış eşyanın ithalatına ilişkin gümrük  beyannamesinin bu kararın yayımı tarihinden sonra en geç 45 gün içinde tescil  edilmesi halinde bu karar hükümleri uygulanmayacak.