Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünün katkılarıyla Hocalı Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Etkinlikte ayrıca Hocalı katliamı anısına ‘Göç İmgeleri’ konulu resim sergisi açıldı.
Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesisleri Kubbe Altı Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Türk dünyasının aziz şehitleri ve ebediyete intikal eden bilge liderler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından Azerbaycan Milli Marşı ile İstiklal Marşının okunması ile başlayan etkinliğe konuşmacı olarak katılan sanatçı Funda İyce Tuncel, sergide yer alan resimleri ve resme konu olan Hocalı Katliamı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tuncel konuşmasında “1992 yılında bu katliamı duyduğumuzda ve orada katledilen insanları görünce bir anne olarak çok üzülmüştüm. Bir gecede katledilen bu insanların maruz kaldıkları durumu öğrenince büyük dehşet yaşadım. Bu olaydan çok etkilendim ve bir sanatçı olarak bu acının, bu katliamın resimlerini yapma kararı aldım. Bir sanatçı kendi toprağını, coğrafyasını ve o toprağın sevinci ile acısını tanımalı, kendi üslubuyla belgeselleştirebilmeli, çağına tanıklık etmelidir. Bu, sanatçının topluma olan borcudur” dedi.
Karabağ ve Karabağ’ın maruz kaldığı katliam hakkında katılımcılara bilgi veren Üniversite Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çeribaş ise “Karabağ bizim Anadolu Türklüğü ile Azeri Türklüğünün kavuştuğu kapı, bakıştığı ve iki kardeşin buluştu meydandır. Karabağ bizim yüreğimize saplanmış zehirli bir hançerdir. Allah Türk Milletine bir daha böyle bir acı yaşatmasın ve yaşamayı da nasip etmesin” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın konuşmacılara teşekkür belgelerini takdimi ile devam eden etkinlikte Hazar World dergisinin İstanbul’da düzenlediği ‘Ermenistan İşgali Altındaki Karabağ’ konulu Hazar Kısa Film Yarışmasının jüri özel ödülünü alan ‘Sönmeyen Ateş Hocalı’ isimli filmin gösterimi gerçekleştirildi.
Etkinlik sonunda Sanatçı Funda İyce Tuncel’in Hocalı katliamı anısına resmettiği ‘Göz İmgeleri’ konulu resim sergisinin açılışı Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ve sanatçı Funda İyce Tuncel tarafından gerçekleştirildi.