Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Servis sürücülerinde yaş değil, eğitim ön plana çıkarılmalı” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ‘Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile okul servis sürücülerine getirilen 26 yaş, E sınıfı için 5 ve B sınıfı sürücüler için getirilen 7 yıllık sürücü belgesine sahip olma zorunluluğunu değerlendiren TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Akıl yaşta değil, baştadır atasözünü dikkate alacak olursak, burada yapılması gereken, trafikte yaş kriterinden önce eğitime önem verilmesidir” dedi.
Öğrenci veya personel servis aracını kullanan kişilerde aranması gereken öncelikle eğitim ve yaptığı işin önemini bilmesi olduğunun altını çizen Apaydın, her alanda olduğu gibi servis şoförlüğünün de eğitimin önemine işaret ederek, “Öğrenci servis aracını kullanan sürücü aldığı normal eğitimin yanında öncelikle çocuk psikolojisi ve halkla ilişkiler alanında eğitim almalıdır. Bugün iş sağlığı güvenliği, kalite yönetim sistemi ile çevre ve trafik kurallarına uygun, ticari olarak tescil edilmiş minibüs veya otobüs türü taşıtı kullanarak belirli bir güzergah doğrultusunda öğrenci ve personel ulaşımını sağlayan kişi servis şoförü olarak tanımlanmaktadır. Bu konularda yeterli olmayan kişilerin bu mesleği yapmasına izin verilmemelidir. Bunları bilmek içinde ne yaşa nede ehliyetin yıl ve sınıfına ihtiyaç vardır. Asıl yapılması gereken eğitim ve denetimdir” dedi.
HER 5 YILDA BİR SAĞLIK RAPORU OLUMLU
Her 5 yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren sağlık raporunu, yetkili sağlık kuruluşlarından alması kararını olumlu bulduklarını vurgulayan Başkan Apaydın, “Yönetmelik, 1 Eylül 2015’te yürürlüğe girecek. Fakat cebinde 10-15 yıllık ehliyet bulunan her sürücü tecrübeli değildir. Çünkü tecrübe araç sürmekle kazanılır. Tabii ki tecrübeli şoförlerin, biraz daha olgunluğa erişmiş kişilerin özellikle öğrenci servislerinde görev alması mantıklıdır. Fakat sadece tecrübe yeterli olmuyor. Bunun için iyi bir servis sürücüsü aynı zamanda çocuk psikolojisini de bilmesi gerekir. Bizim önceliğimiz emniyet ve ahlaki değerlerdir. Buda eğitimle mümkün. Federasyonumuz ve odalarımız esnafımıza sürekli eğitim vererek, hizmet kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Çünkü çocuklarımız ilk ve son dersi "servisçi amcalarından" almaktadırlar. Çocuklarımızın, şoförden etkilenebilecek yaşta olduğu unutulmamalıdır. Direksiyondaki arkadaşımız tespih çekerse, sigara içerse, kıyafetine ve konuşmalarına dikkat etmezse çocuğa bu kültürü aşılar. Servis araçlarının da kurumsal bir zihniyetle yönetilmesi günümüzde artık kaçınılmazdır. Bu düzenlemelerin amacına ulaşması içinde Odaların ve federasyonun denetim ve yaptırım yetkilerinin artırılması gerekir. Bu düzenlemeler yapılırken kesinlikle meslek odalarımızın ve Federasyonumuzun da görüşleri alınmalıdır” dedi.