AMASYA (AA) - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Suluova Şubesi'nde olağan genel kongre gerçekleştirildi.

Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin yeni binasında yapılan ve tek liste ile gidilen olağan genel kongrede yapılan açık oylama neticesinde mevcut birlik başkanı Esem Kodaman yeniden seçilerek güven tazeledi. 

Olağan genel kurul divan başkanlığını yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Şaban Çetintaş, ülke genelinde birliklerine bağlı 113 kırmızı et üreticileri birliğinin bulunduğunu, bunlara bağlı 280 bin besi üreticisi üyenin var olduğunu belirtti.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliğinin ülkenin et ihtiyacının yüzde 30’unu karşıladığını açıklayan Çetintaş, şunları aktardı:

"Bu oran çok düşük olup arttırılması için besi üreticileri desteklenmeli ve birliklerin yetkilerinin arttırılması gerekir. Türkiye'de et kesimleri Afyon, Diyarbakır ve Amasya gibi az sayıdaki 10 kadar bölgede yapılmakta olup bu bölgelerdeki kesimler ülkemizin et ihtiyacının ancak yüzde 30’unu karşılanabilmektedir. Çünkü ülkemizdeki hayvan sayısı iç talebi karşılayacak miktarda değil, bu yüzden kesim hayvanı bulmak için çok zorlanıyoruz. Et fiyatları bu sebeple yüksektir. Gerekli önlemler alınmazsa hem besi sektörü hem de tüketici çok zor günler geçirir. Ülkemizde üretilen kırmızı et dünyanın en kaliteli etlerinden biridir. Bu kapsamda Türkiye’deki besi sektörünü daha da büyütmek ve ülkemizin et ihtiyacını karşılayabilmek için birliğimiz ilgili bakanlıklarla görüşmeler yürütmektedir. Birlik olarak talebimiz mart ve nisan aylarında Avrupa ülkelerinden Türkiye şartlarına uygun yaklaşık 450 bin adet besilik dana ithal edilerek sözleşmeler karşılığında besi işletmelerine verilmesini, besi sektörünün yeni teşviklerle daha fazla desteklenmesi ve besi sektörünün tamamının kayıt altına alınabilmesi için birliklerin yetkilerinin arttırılmasıdır." 

Türkiye et ihtiyacının yüzde 4’ünü Suluovalı besi üreticilerinin karşıladığını söyleyen Kodaman ise şunları dile getirdi:

"Suluova besiciliğinin büyümesi ve daha nitelikli ve de kaliteli besicilik yapmak için altyapı ve kurumsallaşma çalışmaları yürütmekteyiz. Yıllardır kendi binası olmayan ve çeşitli mekanlarda faaliyetlerini yürütmeye çalışan Suluovalı besicilerimize son derece modern ve uzun yıllar hizmet verecek 600 bin TL maliyetli 4 katlı bir bina yaparak, hizmetlerine sunduk. İlçemizdeki Pan-Et et kesim tesislerinin kapatılmasının ardından besicilerimizin kesimhane ihtiyacını karşılamak için 2 milyon 101 bin TL bedelle belediye mezbahasını alarak yaklaşık 3 ay sonra modernize edilmiş şekilde besicilerimizin hizmetine sunacağız. Tüm bu yatırımlarımız ilçemiz besiciliğinin büyümesini sağlayacak adına olup bunun yanı sıra besi atıklarının ekonomiye kazandırılması ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesini sağlamak için Ka Ahi Enerji firmasıyla yaptığımız anlaşma kapsamında Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesinde 50 milyon Avro’luk bir yatırımla biyogaz tesis projesi kurulum çalışmaları yürütüyoruz. Bu tesis hayata geçince biyogaz, elektrik ve gübre elde edilerek ekonomiye kazandırılacak."